”Uhreja ei aiemmin otettu vakavasti”

15.3.2018 klo 08:49 Kotimaa Kristiina Kunnas

STT:n ja Turun Sanomien uutiset seksuaalisesta ahdistelusta kouluissa valittiin vuoden jutuiksi Suuren journalistipalkinnon juhlassa.

Uutiset lukio- ja yläkouluoppilaita seksuaalisesti häirinneistä opettajista järkyttivät suomalaisia viime vuonna. Keskiviikkona Suomen Tietotoimiston ja Turun Sanomien uutiset opiskelijoiden ahdistelukertomuksista saivat Bonnierin Suuren journalistipalkinnon vuoden 2017 juttu -sarjassa.

STT:n työryhmään kuuluneet Jecaterina Mantsinen ja Olli-Pekka Paajanen uskovat juttujen myötä häirintää kokeneiden uskaltavan nyt kertoa kokemuksistaan aiempaa helpommin.

– Sillä on varmasti suuri merkitys, että ihmiset näkevät muiden uskaltaneen kertoa tarinansa ja siitä on seurannut hyvää, Paajanen sanoo.

Sillä on varmasti suuri merkitys, että ihmiset näkevät muiden uskaltaneen kertoa tarinansa ja siitä on seurannut hyvää. – palkittu toimittaja Olli-Pekka Paajanen

– Uskon, että tämä on osa laajempaa yhteiskunnallista muutosta, josta nämä jutut ovat osoitus, Mantsinen lisää.

Turun Sanomien toimittaja Annamari Nurminen kertoo monien uhrien aloittaneen toipumisprosessin vasta jutun julkaisun jälkeen. Hän uskoo uutisten herätelleen myös viranomaisia.

– Koulutoimessa ja oppilashuollossa osataan nyt tarttua asioihin paremmin.

”Tarinat olivat tavattoman rankkoja”

STT kertoi marraskuussa Helsingin Kallion ilmaisutaidon lukion teatteriopettajan häirinneen opiskelijoita vuosikausien ajan. STT haastatteli aiheesta 18:aa opiskelijaa ja kahta opettajaa.

– Uhreille oli tosi iso juttu, että tämä asia tuli julki. He olivat pitäneet tätä vuosia sisällään, eikä heitä ollut otettu vakavasti aiemmin, kertoo STT:n toimittaja Tuuli Oikarinen.

– Kun opettaja irtisanottiin jutun seurauksena, kokivat he asioiden vihdoin muuttuvan. Kenenkään ei tarvitsisi enää kokea samaa.

Nurminen ja Esko Pihkala palkittiin jutusta, jossa Turun Luostarivuoren opiskelijat kertoivat kokemastaan opettajan seksuaalisesta häirinnästä.

– Tarinat olivat tavattoman rankkoja, todella ihon alle meneviä. Se vavahduttaa, kun ihminen avaa suunsa kahdenkymmenen vuoden jälkeen ja sanoo, ettei ole kertonut kenellekään mitään vastaavaa, Nurminen kertoo.

Avoimet kortit

Median luotettavuutta on kyseenalaistettu viime vuosina verkon tietotulvan ja valemedia-keskustelujen keskellä. Juttuihin haastatellut uhrit osoittivat kuitenkin suurta luottamusta kertoessaan tarinansa.

Miten yleisön luottamuksen säilyttäminen onnistuu?

– Tietolähteitä ei saa huijata, täytyy pelata avoimin kortein. Kertoa miten toimimme, missä yhteydessä heidän sanomisiaan voidaan käyttää. Karsitaan turhat väärinymmärrykset ja epäluottamuksen siemenet pois heti alussa, STT:n uutispäällikkö Janne Huuskonen kertoo.

Faktojen varmistaminen on myös erittäin suuressa roolissa.

– Korostimme uhreillekin faktojen tarkistamista, mutta myös sitä, että varmistamme jutun olevan asiallinen. Asialinja palvelee parhaiten viestiä, jonka he halusivat tuoda esiin, eli ettei kenellekään enää kävisi näin, TS:n toimittaja Nurminen sanoo.

STT:n työryhmään kuului myös STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen.

Lähde: STT–Johanna Latvala

 

Ylös