”Suomi on kuin netti-itsepalveluyhteiskunta” – KD:n puoluesihteeri Maanselkä jatkaa sosiaaliturva-kritiikkiään

31.3.2018 klo 10:49 Politiikka Kristiina Kunnas

Asmo Maanselkä ja Ajatushautomo Kompassi julkaisivat Kannustava perusturva -kirjan tammikuussa. Kirjan voi nyt ladata verkkoversiona. – Eikä tämä tähän lopu. Nyt olen tekemässä uutta julkaisua EVAn kanssa, Maanselkä kertoo.

Puoluesihteeri Asmo Maanselän kirjoittama ja Ajatushautomo Kompassin kustantama Kannustava perusturva -kirja julkaistiin tammikuussa. Kirja on saanut huomiota mediassa ja sen lukeneet ovat kertoneet yllättyneensä monista faktoista, joita eivät lainkaan ennen tienneet Suomen sosiaaliturvasta. Saati Ruotsin, Tanskan, Saksan tai Britannian malleista.

Nyt kirja on ladattavissa verkkoversiona.

– Tarvitsemme Suomeen sosiaaliturvan uudistuksen, joka parantaa työnteon kannattavuutta, sujuvoittaa päätöksiä ja vähentää etuisuuksien hakemiseen käytettävää aikaa, Asmo Maanselkä muistuttaa.

Suomi on vähän niin kuin netti-itsepalveluyhteiskunta. Jokaisen pitää itse suoriutua mahdollisimman pitkälle. Se ei ole mielestäni ollenkaan hyvä asia. – Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä

– Mallia uudistukselle voidaan hakea Isosta-Britanniasta.

– Meillä Suomessa on kohtalaisen korkeat tukitasot, mutta todella heikko ohjaus ja henkilökohtainen tuki hakijoille, Maanselkä sanoo.

– Suomi on vähän niin kuin netti-itsepalveluyhteiskunta. Jokaisen pitää itse suoriutua mahdollisimman pitkälle. Se ei ole mielestäni ollenkaan hyvä asia, Maanselkä muistuttaa.

– Olen lisännyt kirjan nettiversioon OECD:n laskelmat yleistuen vaikutuksista sekä päivittänyt sosiaalitukien tasot vuoden 2018 tiedoilla, Maanselkä kertoo.

Maanselkä on tehnyt ahkeraa levitystyötä ja lobbausta kirjan julkistamisen jälkeen tammikuusta lähtien.

– Olen lobannut aktiivisesti ministereitä ja kansanedustajia eduskunnassa sekä tutkimuslaitosten johtoa ja Kelan johtajia ja jakanut yli 1 000 kirjaa, Maanselkä kertoo.

Millaisen vastaanoton olet saanut kirjastasi, puoluesihteeri Asmo Maanselkä? 

– Kyvötyö tuotti satoa, kun meidän eli Kristillisdemokraattien mallista tietämättä OECD julkaisi helmikuun lopussa suosituksensa Suomelle. OECD suositti samantyyppistä tukea.

– Tämän lisäksi professori Juho Saaren eriarvoisuustyöryhmä julkaisi suosituksensa, siinäkin suositettiin tätä samaa yleistukea Suomeen.

– Heidän pointtinaan oli se että yleistuki vähentäisi köyhyyttä.

– Tämän jälkeen Siniset uskaltautuivat ehdottamaan uudistusta ja viimeistään Petteri Orpon esitys yleistuen kokeilemisesta räjäytti pankin, Maanselkä toteaa.

Maanselkä on joutunut toki huomaamaan, että harvat muistavat mainita, että Krisitllisdemokraatit on puhunut vastaavasta uudistuksesta jo muutaman vuoden ajan.

Hän jatkaa silti lannistumatta.

– Nytkin pääsiäisen alla on ollut useita haastatteluita maakuntalehdissä ja tiistaina 27. maaliskuuta oli sivun haastattelu Helsingin Sanomissa, puoluesihteeri Maanselkä muistuttaa.

– Britanniassa oli ihan sama tilanne kuin Suomessa ennen kuin he siirtyivät tähän systeemiin. Siellä oli kuusi eri tukimuotoa, jotka pitkälti vastaavat näitä Suomen tukimuotoja tällä hetkellä. Se tekee Britannian mallista niin mielenkiintoisen, Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä totesi Turun Sanomissa edellisenä viikonloppuna.

Turun Sanomat muisti mainita, että Kristillisdemokraatit on liputtanut brittimallin puolesta vuodesta 2015 lähtien.

Turun Sanomissa todettiin, että Britannian yleistuki sopeutuu automaattisesti työtuloihin, eikä romahda kerralla, jos ottaa vastaan työtä. Kannustinloukut ovat Suomen sosiaaliturvan keskeisimpiä ongelmia.

Eikä puoluesihteeri Maanselkä aio lopettaa, kun on hyvään vauhtiin päässyt.

– Nyt olen tekemässä uutta julkaisua EVA:n kanssa, Maanselkä kertoo.

Lataa kirja:

https://www.facebook.com/kannustavaperusturva/

tai täältä

 

Ylös