Sukupuolilla eri huolenaiheet: Pojat pohtivat fyysistä kehitystä, tytöt mielenterveyttä

10.4.2018 klo 10:19 Politiikka Samuli Rissanen

Sukupuolten väliset erot kuuluvat selvästi lasten huolenaiheissa. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen tuli viime vuonna lähes 21 000 yhteydenottoa.

Sukupuolten väliset erot kuuluvat selvästi lasten huolenaiheissa. Myös erilaiset tavat ottaa yhteyttä jakautuvat selkeästi poikien ja tyttöjen välillä. Lapsille ja nuorille onkin tarjottava mahdollisimman monipuolisia tapoja hakea vaikeisiin tilanteisiin tukea.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen tuli viime vuonna lähes 21 000 yhteydenottoa, liitosta kerrotaan.

Palvelun yhteydenotot osoittavat, että apua ja tukea hakiessaan aiheet eriytyvät sukupuolen mukaan ja poikien ja tyttöjen tavat ottaa kontaktia aikuiseen eroavat toisistaan.

Pojat soittivat puhelimeen eniten ja yleisimmin heitä pohdituttivat oman fyysisen kehityksen aikataulu sekä seksuaaliseen pärjäämiseen liittyvät kysymykset. Pojat pohtivat miten lähestyä kiinnostavaa kumppania, tai onnistua seksuaalisessa kontaktissa.

Poikien tapa hakea yhteyttä aikuiseen oli tyttöjä useammin testaava tai huumorilla värittynyt. Tiedonjanon ohella yhteydenottojen pinnan alla oli kipeitä yksinjäämisen kokemuksia ja kelpaamattomuutta, jota sellaisenaan ja suoraan oli vaikea ottaa puheeksi aikuisen kanssa.

Tytöt taas hakivat palvelusta apua mielenterveydenongelmiin sekä ihmissuhteisiin, useimmiten nettipalveluista. Kirjepalvelun ja chatin käyttäjistä valtaosa oli tyttöjä ja yleisimpiä yhteydenottoaiheita olivat masentuneisuus sekä itsensä vahingoittaminen.

Tytöille tyypillistä oli, että omaa oloa kuvattiin laajasti ja tarkasti ja oireista oltiin haettu tietoa esimerkiksi netin kautta. Voimakaskaan oireilu ei välttämättä näkynyt ulospäin, eikä huonovointisuus ollut kenenkään aikuisen tiedossa. Tyttöjä autettiinkin useasti löytämään apua lähiammattilaisilta.

– Tärkein lasta tai nuorta määrittävä tekijä on hänen persoonansa, mutta palvelun yhteydenotot osoittavat, että apua ja tukea hakiessaan aiheet eriytyvät sukupuolen mukaan ja poikien ja tyttöjen tavat ottaa kontaktia aikuiseen eroavat toisistaan.

– Eri-ikäisille, eri sukupuolta oleville sekä eri aiheista huolta kantaville lapsille ja nuorille onkin tarjottava mahdollisimman monipuolisia tapoja hakea tilanteeseensa tukea. Palvelua käyttäneet lapset antoivat eniten positiivista palautetta aikuisen heihin käyttämästä ajasta, lämmöstä sekä henkilökohtaiselta tuntuvasta kontaktista, Mannerheimin Lastensuojeluliitto arvioi tiedotteessaan.

Ylös