Mitä hallitus tekee maanviljelijöiden ahdingon helpottamiseksi?

14.6.2018 klo 18:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman kysyy hallitukselta, mitä se aikoo tehdä maanviljelijöiden ahdingon helpottamiseksi, niin tämän hetkisen tilanteen osalta kuin pidemmälläkin aikavälillä.

Östman patisteli eduskunnan kyselytunnilla hallitusta varautumaan maa- ja metsätalouden toimintaedellytysten heikkenemiseen sekä nyt että tulevaisuudessa.

Östmanin huolen taustalla on toisen peräkkäisen katovuoden uhka: Viime vuonna sadonkorjuuta piinasivat rankkasateet, nyt ennennäkemätön kuivuus.

– Tutkijat arvioivat, että tämänkaltaiset sääilmiöt tulevat mahdollisesti tulevaisuudessa yleistymään. Edessä on jälleen katovuosi, ja tilanne maatiloilla on nyt äärimmäisen stressaava, Östman sanoi.

Hän muistutti, että monien ihmisten ainoa tulonlähde on vaarassa. Lisäksi lähes koko maassa on metsäpalovaara. Myös huoltovarmuus ja kotimaisen ravinnontuotannon jatkuvuus ovat vaakalaudalla.

 

– Perinteisen maanviljelyn rinnalle tulee kehittää uusia tapoja tuottaa ravintoa ja ne tulisi ottaa nopeasti laajamittaiseen käyttöön

– Perinteisen maanviljelyn rinnalle tulee kehittää uusia tapoja tuottaa ravintoa, ja ne tulisi ottaa nopeasti laajamittaiseen käyttöön, Östman sanoi.

Östman kysyikin, miitä hallitus aikoo tehdä maanviljelijöiden ahdingon helpottamiseksi, niin tämän hetkisen tilanteen osalta, kuin pidemmälläkin aikavälillä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä totesi, että vii­me vuon­na rankkasateet ja tämän vuoden kuivuus aiheuttavat samankaltaisen lopputuloksen.

– Viime vuonna, niin kuin kaikki hyvin muistamme, oli liikaa vettä, ja nyt on vettä aivan liian vähän. Molemmat johtavat samaan lopputulokseen elikkä vaikeuksiin, lisääntyneisiin kustannuksiin, satomenetyksiin, laatumenetyksiin ja niin edelleen.

Leppä kertoi, että hallitus on viime viikolla laittanut hakemuksen komissiolle siitä, että voisi käyttää kaikki mahdolliset peltopinta-alat, jotka ovat korjattavissa rehuksi, poikkeuksellisiin olosuhteisiin vedoten, nyt sitten rehuntuotantoon.

Näitä ovat muun muassa ekologiset alat, joiden korjuuvelvollisuus, tai korjaamattomuusvelvollisuus, on elokuulle asti.

– Samoin laitoimme anomukseen niin, että me pystyisimme maksamaan tukia ennakkoon vähän enemmän kuin mitä komission ehdotuksessa on. Sen lisäksi me olemme yhdessä valtiovarainministeriön kanssa käyneet lävitse ja valmistelemme satovahinkovakuutuksen veropoistoa, ministeri kuvasi.

Lepän mukaan hallitus seuraa tilannetta tarkasti ja on huolissaan.

Aiemmin Östman on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen (8.6.2018) liittyen maa- ja metsätalouden toimintaedellytysten tulevaisuuteen sekä globaalin ruokaturvan varmistamiseen.

Ylös