Peter Östman: Suomen kärkipaikkaa terveydenhuollon kustannustehokkaimpana Euroopan maana ”korjataan” kiireessä

27.6.2018 klo 16:08 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman mukaan Suomen ykkössijaa ollaan kiireellä ”korjaamassa” keinoilla, joilla Ruotsin terveydenhoidon kustannukset kasvoivat ja hoitoonpääsy vaikeutui.

Oppositio on kyseenalaistanut hallituksen sote-uudistuksen valmistelun ja erityisesti sen aikataulutuksen sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä kertoi soten lykkääntymisestä vuodella eteenpäin.

Kristillisdemokraattien Peter Östman nosti ryhmäpuheessaan esille hallituksen sote-uudistuksen rahoituslaskelmissa olevat suuret puutteet. Merkittäviä kustannusriskejä liittyy erityisesti valinnanvapauteen ja palkkojen harmonisointiin.

Kristillisdemokraatit pitää Sote-rahoituksen leikkurijärjestelmää toimimattomana. Sen mahdolliset säästövaikutukset on jätetty uudistuksen toimeenpanon varaan.

–  Hallitus ei ole kyennyt antamaan kattavaa ja uskottavaa arvioita uudistuksen kustannuksista

–  Hallitus ei ole kyennyt antamaan kattavaa ja uskottavaa arvioita uudistuksen kustannuksista, Östman sanoi.

Hän muistuttaa, että huonosti toteutettu maakunta- ja sote-uudistus voi pahimmillaan johtaa merkittävään julkisten menojen kasvuun säästöjen sijaan. Eduskunta ei voi antaa avointa valtakirjaa uudistukselle, jonka todellisia kustannuksia ei pystytä arvioimaan.

Östman muistuttaa, että järjestelmän puutteista huolimatta taloudelliset syyt eivät aja Suomea tekemään hätiköityjä ratkaisuja. Suomi on ykkössijalla 36 eurooppalaisen maan terveydenhuollon kustannustehokkuusvertailussa ja sairaanhoidon laadussakin kuudennella sijalla.

– Suomen ykkössijaa ollaan kiireellä ”korjaamassa” keinoilla, joilla Ruotsin terveydenhoidon kustannukset kasvoivat ja hoitoonpääsy vaikeutui.

”Lisäaika tulee tarpeeseen”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman muistutti kristillisdemokraattien ryhmäpuheenvuorossa, että hallitus toi mittavat sote-lakipakettinsa eduskunnan käsitteleltäväksi huomattavan myöhään. Uudistuksen siirtyminen toistamiseen on sen väistämätön seuraus.

Hän muistutti, että hallituskautta on kulunut 38 kuukautta ja jäljellä on enää 10 kuukautta.

– Vaikka valiokunnissa olisi juostu piikkarit jalassa, ei aika olisi riittänyt

– Vaikka valiokunnissa olisi juostu piikkarit jalassa, ei aika olisi riittänyt, Östman sivalsi.

Hän pitää tärkeänä, että eduskunta saa tarvitsemansa ajan asian huolelliseen käsittelyyn valiokuntakuulemisineen.

– Lisäaika tulee tarpeeseen.

Hallituksen asettamien epärealististen aikataulupaineiden alla työskennellyt kristillisdemokraattien sote-vastaava, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Sari Tanus kertoi eilen KD-lehdelle lähestulkoon asuneensa valiokunnassa viimeiset kaksi kuukautta.

Tanus arvioi, että sote-valiokunta on kuusinkertaistanut hänen valiokuntakokouksissa viettämänsä ajan.

– Sote-uudistusta lähdettiin tekemään turhan suurena kokonaisuutena. Sen vuoksi sen hallitseminen ja maaliin saattaminen suunnitellussa aikataulussa on mahdotonta, Tanus kertoi.

Ylös