Sari Essayah vaatii Suomen ja Irakin välille pikaisesti palautussopimusta

27.6.2018 klo 22:30 Politiikka Samuli Rissanen

Palautusyhteistyösopimus Irakin ja Suomen välillä tarvitaan Essayah’n mukaan pikaisesti, sillä sopimuksen puuttuminen syö koko Suomen turvapaikkaprosessin uskottavuutta.

Viimeisen vuoden aikana irakilaisille turvapaikanhakijoille tehtiin 1412 kielteistä turvapaikkapäätöstä ja hyvä palautussopimus selkeyttäisi ja helpottaisi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan prosessia.

– Nyt Suomesta palautetaan Irakiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka voivat palata paluulennolla takaisin, Essayah muistutti eduskunnassa, joka keskusteli Irakin operaatioon liittyvästä selonteosta tänään.

– Nyt Suomesta palautetaan Irakiin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka voivat palata paluulennolla takaisin

Toiminta on Essayah’n mukaan mahdollista koska Suomella ja Irakilla ei ole palautussopimusta.

– Käytännössä oikeus turvapaikkaan syntyy, kunhan kieltäytyy palautuksesta, Essayah kertoo.

Kristillisdemokraatit kehottaa hallitusta ryhtymään pikaisiin toimiin asian edistämiseksi niin kahdenvälisissä neuvotteluissa, kuin myös EU:n ja YK:n tasolla.

Kristillisdemokraatit kantavat huolta myös erityisesti kristityksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden kohtelusta.

– Samalla kun kannatamme palautussopimuksen laatimista, olisi tärkeää, että turvapaikkapäätöksissä huomioitaisiin nykyistä paremmin erilaisten vähemmistöjen kokema vaino, Essayah linjaa.

Palautussopimus helpottaa turvapaikanhakijoiden palautuksia

Suomen ja Irakin välinen palautussopimus tarkoittaisi sitä, että Irak vastaanottaa yhteisymmärryksessä Suomesta myös niitä kansalaisiaan, jotka eivät haluaisi palata kotimaahansa.

Palautussopimus helpottaisi palautuksia kahdella tapaa: se tekisi passien ja muiden henkilötietojen hankkimisesta helpompaa. Lisäksi voidaan sopia, että pakkopalautukset tehdään tavallisten matkustajalentojen sijaan charter-lennoilla.

Suomi on yrittänyt sorvata sopimusta Irakin kanssa jo vuosia.

Irak on linjannut, että vapaaehtoisesti palaavien irakilaisten vastaanottaminen ei ole ongelma, mutta pakolla palautettuja ei maahan kaivata.

Ylös