Sari Tanus haastaa nujertamaan yksinäisyyttä, joka voi olla tappavampi kuin suuret kansantaudit

28.6.2018 klo 12:03 Politiikka Samuli Rissanen

– Yksinäisyys on yksi suurimpia ongelmia Suomessa. Se voi olla tappavampi kuin suuret kansantautimme, lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa.

Yksinäisyydestä on tullut suomalaisten uusi kansantauti, joka voi olla tappavampi kuin moni fyysinen sairaus, kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

– Monet ikäihmiset ovat yksinäisiä. Yksinäisyyttä on paljon keski-ikäisten ja nuorten, mutta nykyisin myös lasten keskuudessa. Yksinäisiä on työyhteisöissä, sielläkin, missä väkeä näyttää olevan paljon koolla, hän kuvaa ongelman laajuutta.

Yksinäisyys koettelee Tanuksen mukaan monella tapaa terveyttä, silä ihminen on luotu elämään suhteessa, suhteessa Jumalaan ja suhteessa toisiin ihmisiin.

Yksinäisyys koettelee Tanuksen mukaan monella tapaa terveyttä, silä ihminen on luotu elämään suhteessa, suhteessa Jumalaan ja suhteessa toisiin ihmisiin.

Ja päinvastoin:  On todettu, että hyvä sosiaalinen kanssakäyminen lisää monella tapaa ihmisten hyvinvointia kaikissa ikäryhmissä.

Tanus jättää haasteen kesälomille suuntaaville suomalaisille: Lähdetään yhdessä yksinäisyyttä nujertamaan, muistuttamaan toisille, kuinka mittaamattoman arvokkaita ja rakastettuja he ovat.

– Voisitkohan ottaa puhelimen, soittaa tänään jollekin ja kysellä kuulumisia? Tai ainakin laittaa rohkaisevan viestin. Voisitko mennä piipahtamaan jonkun luona tai kutsua kylään kahville tai pyytää ulos torille tai kävelylle?

– Entä monet tapahtumat, näyttelyt, konsertit ja teatterit? Voisiko lähipiirissäsi olla joku, joka ilahtuisi ja suunnattomasti virkistyisi, jos ehdottaisit jotain sellaista yhteistä ajanviettoa.

Tanus muistuttaa, että jo pitkän elämänkokemuksen omaavilla voi olla paljonkin annettavaa itseään etsiville vuorille.

– Olisiko aikaa kuunnella, jakaa kipua, antaa turvaa ja elämänviisautta. Rukoilla? Ethän ole unohtanut, kuinka tavattoman tärkeä on esirukoilijan tehtävä.

Paljon yksinäisyyttä löytyy sieltäkin, missä sitä ei uskoisi olevan.

– Esimerkiksi se naapuri, jolla kaikki näyttää olevan hyvin, on työtä ja ehkä menestystäkin. Tiedätkö kuinka hän todella voi, mitä hänelle kuuluu? Oletko kysynyt, Tanus huomauttaa.

Hän rohkaisee myös lähtemään jumalanpalveluksiin  ja hengellisille kesäjuhlille. Moni arastelee lähteä yksin liikkeelle, vaikka monelle tekisi hyvää lukea Raamattua, rukoilla ja laulaa yhdessä.

Tanuksella on haastaa myös ne, jotka kokevat, että ovat kovin yksinäisiä.

– Voisitko osaltasi rohkaistua soittamaan jollekin ja kertoa tilanteestasi. Voisitko lähteä ulos paikkoihin ja tapahtumiin, jossa on toisia ihmisiä. Voisitko ”antaa ilmi itsesi” ja osaltasi myös ottaa askeleita, vaikka pieniä ja arkojakin tilanteen parantamiseksi. Älä suostu jäämään yksinäisyyden suohon.

Tanus uskoo, että jokaiselle voi löytyä hyvä yhteisö, jossa voi tuntea itsensä arvokkaaksi ja arvostetuksi ja jossa voi mahdollisuuksiensa mukaan olla myös itse aktiivinen.

– Meidät on luotu suhteeseen, elämään myös yhteydessä elävän Jumalan kanssa. Tähän kätkeytyy myös se suunnaton rikkaus, lohtu ja turva: emme ole koskaan aivan yksin. Mutta hän haluaa myös sinut työtoverikseen, käsiksi ja jaloiksi, inhimilliseksi avuksi, esirukoilijaksi toisille.

Ylös