Kotihoidontuesta jihadisteihin

23.10.2014 klo 19:42 Uutiset Markus Kalmi

Päivi Räsäseltä kysyttiin YLE:n Ykkösaamussa niin perhepolitiikasta kuin Suomesta Syyriaan matkustaneista vierastaistelijoistakin.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen osallistui viime lauantaina politiikan  ja talouden raskaaseen sarjaan kuuluvien henkilöiden haastatteluohjelmaan, YLE:n Ykkösaamuun. Vastattavaksi sisäministeri sai koko joukon sisäistä turvallisuutta koskevia kysymyksiä. Lisäksi Räsäseltä tentattiin hallituksen rakenneuudistuksista. Räsänen sai vastattavakseen myös Suomesta Syyriaan matkustaneet ISIS-taistelijat.

Räsäsen mukaan Syyriaan vierastaistelijoiksi lähteneissä on mukana myös kantasuomalaisia.  Tällä hetkellä Suojelupoliisi seuraa mahdollisia lähtijöitä ja viranomaiset ovat hälytysvalmiudessa jihadistien paluun ja terroritekojen varalta.
– Mitään Suomea kohtaan suunniteltua iskua ei ole tiedossa, mutta kun ilmiö on tällainen, on täysin mahdollista että joku taistelukentiltä palaava jihadisti voisi tehdä terroriteon myös Suomessa, Räsänen sanoi.

Vireillä on myös lainsäädäntöuudistuksia. Viime viikolla Räsänen esitteli eduskunnalle lakiesityksen, jossa poliisi saisi oikeuden tutkia matkustajarekistereitä. Räsäsen mukaan Turkkiin pitäisi saada lisäksi Suojelupoliisille  yhdysmies, koska Syyriaan matkustetaan Turkin kautta. Myös  kansalaisuuden epääminen taisteluihin lähteneiltä on yksi selvitettävä asia.
– Tärkeämpää on kuitenkin Euroopan laajuinen matkustajarekisteri, joka on tavoitteena saada vuoden vaihteen tienoilla voimaan, Räsänen kertoi.
Hän tapasi eurooppalaiset kollegansa yhteisessä ministerikokouksessa viime viikolla. Kokous keskittyi juuri Syyriaan matkustaneisiin taistelijoihin.
Pitkällä tähtäimella Suojelupoliisi tarvitsisi Räsäsen mielestä luvan tiedustelutoimintaan.
– Erityisesti verkkotiedustelua ja valvontaa tarvittaisiin, koska valtaosa rekrytoinnista tapahtuu verkon kautta. Suojelupoliisilla pitäisi olla oikeudet ulkomailla tapahtuvaan tietolähdetoimintaan.

Seuraavasta hallituskaudesta tulee Räsäsen mielestä varmuudella yhtä vaikea eikä populistisiin vaalilupauksiin olisi kenelläkään varaa.
– Pidän tärkenä nyt, kun vaalit lähestyvät, että kaikilla puolueilla on yhteinen tilannekuva. Ei voida antaa mitään populistisia lupauksia, joita yksikään puolue ei voi lunastaa.
Räsänen myöntää, että tällä hetkellä hallitusyhteistyössäkin on pintakuohua, ja päähallituspuolueet tekevät politiikkaa ja nokittelevat toisiaan. Eduskuntavaalien läheisyys tuntuu. Sisäinen yhteistyö kuitenkin sujuu.
– Toisaalta puolueet ovat aidosti erimielisiä politiikasta ja kiistely kuuluu asiaan.
– Olen itsekin erittäin voimakkaasti tuonut esiin hallituskumppaneille, että olen eri mieltä esimerkiksi kotihoidontukipäätöksestä. Nyt huomaan itse, että olen ollut oikeassa.

Räsänen kertoi avoimesti, että toivoo hallituksen päätöksen kotihoidontuen puolittamisesta raukeavan. Kristillisdemokraatit vastustivat päätöstä alunperinkin, koska siinä puututaan perheiden valinnanvapauteen. Lisäksi muutokset kotihoidontuen perusteisiin tuovat lisäkustannuksia, jotka näyttävät karkaavan yli sadan miljoonan euron.
– Sellaiseen ei yksinkertaisesti ole varaa. Menokehykset ovat tiukat, ei niihin ole varattu rahaa tällaisiin lisäkustannuksiin.
Räsäsen mielestä nyt pitäisi  ottaa rauhallisesti järki käteen ja luopua hankkeesta, kun lakiakaan ei ole vielä kirjoitettu. Siitäkin huolimatta, että päätöksen taustalta löytyy kaunis ajatus naisten ja miesten tasa-arvosta.
– Tosiasia kuitenkin on, että eihän tämä ratkaisu tuo yhtään uutta työpaikkaa naisille.
Päinvastoin, naisten työttömyys saattaa Räsäsen mukaan jopa lisääntyä, etenkin nykyisessä suhdannetilanteessa, jossa työmarkkinat eivät vedä.