Uskonnonvapaus pitää tulkita myönteisesti

20.11.2014 klo 18:57 Uutiset Samuli Rissanen

Kotimainen ihmisoikeustilanne on hyvä, mutta korjattavaakin on. Kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi piti häpeällisenä, että Suomi ei ole suvainnut omantunnonvapautta terveydenhuollon henkilöstölle. KD-ryhmä iloitsikin kansalaisaloitteesta, joka ajaa muutosta tähän asiaan. Maanantai-iltana aloitteen oli allekirjoittanut vaaditut 50 000 suomalaista. Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa vielä tämän viikon ajan.

Uskonnollisella neutraaliudella tarkoitetaan liian usein sitä, että yhteiskunnan julkisivu pitäisi siivota puhtaaksi kaikesta uskontoon viittaavasta.

– Ongelmana on, että tällainen näkökulma keskittyy negatiiviseen uskonnonvapauteen ja unohtaa uskonnonvapauden myönteisen ulottuvuuden, kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi sanoo.
Hallituksen ihmisoikeusselontekoa Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puolesta kommentoinut Ahvenjärvi muistutti, että uskonnonvapaudella ja sen myönteisellä tulkinnalla on Suomessa vahvat juuret.
– Usko on saanut näkyä ja kuulua, Ahvenjärvi sanoo.
Uskonnonvapaus merkitsee hänen mukaansa myös oikeutta olla uskomatta.
– Tämä oikeus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että muiden positiivista uskonnonvapautta rajoitettaisiin.

Uskonnonvapaus on Kristillisdemokraattien mukaan erottamaton osa perusvapauksia. Osana ihmisoikeuksia se on jäänyt vähäiselle huomiolle, vaikka kaksi kolmasosaa maailman ihmisistä elää maissa, joissa uskonnonvapautta rajoitetaan. Eri puolilla maailmaa kärjistyneen tilanteen vuoksi asiaan on kuitenkin alettu kiinnittää kasvavaa huomiota.
Kristillisdemokraatit pitävät arvokkaana, että Suomi tarjoaa uskonsa vuoksi vainotuille turvapaikan ja pakolaisaseman. Suomalaisella yhteiskunnalla on erityisiä vahvuuksia vastata moniarvoisuuden tuomiin haasteisiin.
Ahvenjärvi nosti ryhmäpuheessaan esiin erityisesti romanit, jotka ovat Euroopassa suuri etninen ryhmä, jonka ihmisoikeuksia on loukattu vuosisadat. Heidän asemansa ei parane ilman selkeitä yhteiskunnallisia ratkaisuja. EU-maista etenkin Romania ja Bulgaria ovat kääntäneet selkänsä oman maan heikoimmille.
– Näiltä EU-mailta olisi pitänyt edellyttää jo liittymisen ehtona selkeitä toimenpiteitä romanien elinolojen parantamiseksi. EU:n on toimittava tehokkaasti, jotta romanien asema kotimaissaan saadaan nopeasti ja selkeästi paranemaan, Ahvenjärvi totesi.
Samalla hän muistutti, että Suomen tulee toimia aktiivisesti ihmiskaupan torjumiseksi ja uhrien auttamiseksi. Monissa maissa myös lapset ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi.
– Valmisteilla oleva ihmiskauppalaki tulee todella tarpeeseen, jotta saadaan uusia välineitä ihmiskaupan vastaiseen työhön ja uhrien auttamiseen, Ahvenjärvi totesi.
Hän muistutti myös, että Suomen tulee olla mukana taistelussa laitonta elinkauppaa vastaan. Euroopan parlamentti on tuominnut Kiinassa tapahtuneet mielipidevankien sisäelinryöstöt ja pyytänyt jäsenmaita ottamaan ne julkisesti esille sekä tiedottamaan Kiinaan matkustaville kansalaisilleen.

Kristillisdemokraattien mielestä hallituksen ihmisoikeusselonteossa korostuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvä ihmisoikeuspolitiikka. Sen sijaan varsin vaatimattomalle huomiolle ovat jääneet monet muut tärkeät asiat, kuten romanien, lasten ja vammaisten oikeudet sekä uskonnon- ja omantunnonvapaus. Kristillisdemokraatit pitävät tärkeänä, että Suomi pikimmiten ratifioi YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehdyn yleissopimuksen ja hallitus tuo loput ratifioinnin edellyttämät lakimuutokset eduskunnalle.
– On häpeällistä, että Suomi kuuluu niihin harvoihin Euroopan maihin, joissa ei terveydenhoitohenkilöstölle suvaita omantunnonvapautta raskaudenkeskeytyksiin, Ahvenjävi muistutti.
KD:n eduskuntaryhmässä iloittiinkin kansalaisaloitteesta,  joka ajaa muutosta tähän asiaan. Kansalaisaloite terveydenhuollon henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä suorittamasta raskaudenkeskeytystä ylitti maanantai-iltana vaadittavan 50 000 nimen rajan. Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa vielä tämän viikon ajan.

Ylös