Lääkäri, pastori ja poliitikko-ihmisen arjen ymmärtäjä

10.1.2015 klo 07:30 Uutiset Samuli Rissanen

Kuopiolainen lääkäri, pastori ja kaupunginvaltuutettu Björn Cederberg lähti ehdokkaaksi, vaikka oli jo kielteisen päätöksen tehnyt.

Reilu viikko sitten 60-vuotispäiväänsä viettänyt Björn Cederberg on tavoitteellinen mies. Takana on lähes 40 vuotta lääkärin työtä, yli 20 vuotta seurakunnan pastorina ja Kuopion kaupunginvaltuutettunakin on vierähtänyt 10 vuotta. Kesällä hän teki päätöksen, että ei lähde eduskuntavaaliehdokkaaksi, sillä työ Kuopion Terveystalon työterveyslääkärinä on pitänyt kiireisenä. Lokakuussa puolueesta alkoi kuitenkin tulla vetoomuksia joka suunnalta.

Savo-Karjalassa KD:n on tarkoitus ottaa takaisin menetetty kansanedustajan paikka. Oma tavoitteeni on olla vaalipiirin kakkonen, heti Sarin jälkeen.

Ensin soitti Päivi Räsänen, sitten Asmo Maanselkä ja lopulta Kuopion aktiivit vetosivat Cederbergiin, että ”kyllä sinun on nyt lähdettävä ehdokkaaksi.”

Kun päätös oli tehty, itsevarmuus löytyi helposti. Nyt yhteistyökuvioita vaalityön merkeissä on rakennettu toisen Savo-Karjalan ehdokkaan, Sari Essayah’n kanssa.

– Lähdin ehdokkaaksi, sillä Kuopiossa ei ole tällä hetkellä muita yhtä kokeneita ehdokkaita, yksinkertaisesti.

– Savo-Karjalassa KD:n on tarkoitus ottaa takaisin menetetty kansanedustajan paikka. Oma tavoitteeni on olla vaalipiirin kakkonen, heti Sarin jälkeen, Cederberg kertoo napakasti.

– Yksittäisiä lupauksia äänestäjille on vaikea antaa, mutta yhden lupauksen voin aina antaa: Jos minut valitaan eduskuntaan, lupaan tehdä parhaani kaikissa olosuhteissa, maakunnan parasta silmällä pitäen.

Cederbergiä on helppo uskoa: mies on laittanut itsensä likoon kaikilla elämän osa-aluilla: aviomiehenä, isänä, isoisänä, lääkärinä, pastorina ja politiikkona. Cederbergin itselleen tällä viikolla hahmottelema vaalislogan on kuvaava: Ihmisten arjen ymmärtäjä.

– Olen oppinut myös pitämään selkeät roolit. Kaupunginvaltuustossa en puhu uskonnosta ja seurakunnassa en puhu politiikkaa.

Politiikassa asioihin paneutuminen, asiallisuus ja toisten kuunteleva kunnioittaminen ovat olleet Cederbergin keinoja hälventää ennakkoluuloja.

– Kristitty saa silti tuoksua kristityltä, mutta ylihengellisyyttä on syytä välttää, hän sanoo.

 

Björn Cederberg

Ikä: 60

Kotipaikka: Kuopio

Koulutus: Lääketieteen lisensiaatti, pastorin tutkinto Yhdysvalloissa.

Ammatti: Työterveyslääkäri.

Pastori vuodesta 1993, Kuopion Raamattu Puhuu -seurakunta. Naimisissa vuodesta 1979, vaimo Riitta toimii rehtorina Kuopion kaupungissa. Kolme aikuista lasta, kaksi lapsenlasta.

Harrastuksina liikunta, matkailu, politiikka, opiskelu ja muu itsensä kehittäminen sekä mökkeily kesäisin.

Kaupunginvaltuutettu vuodesta 2005. KD:n valtuustoryhmän pj. vuodesta 2005.

Vaalislogan: Ihmisen arjen ymmärtäjä

Ylös