”Hallitukseen mahtuu vähintään kolme puoluetta, mutta ei kuutta”

28.4.2015 klo 17:26 Politiikka Samuli Rissanen

Keskustan Juha Sipilän hallitusneuvotteluja pohjustavat kysymykset koskevat pääosin taloutta ja eurokriisin hoitamisestakin on oma liitteensä. Kaikki puolueet ovat vielä tällä kierroksella mukana.

Mikäli asia on vaalivoittaja Keskustan Juha Sipilästä kiinni, Suomessa on enemmistöhallitus kuukauden sisällä. Sipilän mukaan hallitukseen mahtuu vähintään kolme puoluetta, mutta ei missään tapauksessa kuutta.

– Siellä voi olla juuri se kolme puoluetta, Sipilä tarkensi.

Hän muistutti, etteivät Sdp ja Kokoomus tunnu mahtuvan samaan hallitukseen tällä kertaa, joten ainakaan neljän suuren hallitus ei näytä toteutuvan. Pienpuolueitakin saatetaan tarvita, tässä vaiheessa kaikki puolueet ovat vielä neuvotteluissa mukana.

Tänään eduskuntapuolueet saivat vastattavakseen 15 kysymystä, joiden avulla Sipilä pyrkii poimimaan soveltuvat kumppanit hallituspohjaansa.

Sipilän puolueille antamat kysymykset alleviivaavat, että tulevan hallituksen painotukset ovat Suomen vaikean talous- ja työllisyystilanteen ratkaisemisessa. Kysymyksissä tiedustellaan muun muassa hyväksyvätkö mahdolliset hallituskumppanit, ettei kokonaisveroaste Suomessa enää nousisi. Eurokriisistä on kysymyspatteriston kyljessä oma liitteensä, johon hallituskumppanien odotetaan ottavan kantaa. Näistä kysymyksistä Sipilä on jo käynyt keskusteluja kaikkien puolueiden puheenjohtajien kanssa.

– Marssijärjestys on se, että vaikeat kysymykset käsitellään ensin ja sen jälkeen helpot, Sipilä yksinkertaisti.

Määrättyjä, ennakolta vaikeita kysymyksiä, kuten kantaa ydinvoimaan, ei nyt pyydetty, sillä Sipilän mukaan nämä kysymykset on jo selvitetty ja niihen on saatu jo vastaukset.

Puolueilla on aikaa vastata Sipilän kysymyksiin vappuaattoon klo 14 mennessä. Kristillisdemokraatitkin aloittavat vastausten laatimisen jo tänään ryhmäkokouksen jälkeen. Puheenjohtaja Päivi Räsänen ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ovat korostaneet, että ohjelman ja tavoitteiden suhteen Kristillisdemokraatit ovat linjassa Keskustan kanssa, mutta vaalitulos painaa neuvotteluissa myös.

Sipilä on kertonut, että vastauksia nyt esitettyihin kysymyksiin ja mahdollisiin lisäkysymyksiin puntaroidaan vappuviikonlopun yli ja ensi viikolla käydään vielä kahdenvälisiä neuvotteluja. Tarkoitus on, että hallituspohja, jonka kesken neuvottelut aloitetaan, ilmoitettaisiin jo reilun viikon kuluttua.