Yrittäjän veroaste reilusti korkeampi kuin palkansaajan

23.6.2015 klo 08:02 Kotimaa Samuli Rissanen

Yrittäjän veroaste on viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin palkansaajan, jolla on sama tulotaso.

Yrittäjän veroaste on viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin palkansaajan, jolla on sama tulotaso. Tämä käy ilmi tänään (23.6.) julkistetusta Suomen Yrittäjien laatimasta Yrittäjän tulot ja verot -selvityksestä, jossa otettiin huomioon ansio- ja pääomatuloista maksettavat verot sekä lakisääteiset vakuutusmaksut.

Lähes kaksi kolmasosaa yrittäjistä ansaitsi alle suomalaisen keskipalkan

Tulotasona on käytetty yrittäjien keskimääräisiä veronalaisia tuloja, jotka olivat 46 141 euroa vuonna 2013. Tällä tulotasolla yrittäjän veroaste oli 33,8 prosenttia ja palkansaajan 28,8 prosenttia.

Ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä kertoo, että lopputulokseen vaikuttavat muun muassa tulojen rakenne ja erot sosiaaliturvamaksuissa.

Yrittäjien tulot eivät myöskään jakaudu tasaisesti. Lähes kaksi kolmasosaa yrittäjistä ansaitsi alle suomalaisen keskipalkan, joka oli 3284 euroa kuukaudessa vuonna 2013.

Hieman yli viidenneksellä yrittäjistä tulot jäivät toissa vuonna alle 15 000 euroon. Alle 15 000 euron vuositulot kertovat, että osa yritystoiminnasta lienee osapäiväistä tai sivutoimista. Vain noin viidennes yrittäjistä ansaitsi yli 55 000 euroa, heistä osa huomattavasti enemmän.

— Yrittäjät siis venyttävät tuloerohaitaria, mutta aivan eri suuntaan kuin usein kuvitellaan, Malinen viittaa keskusteluun tuloerojen kasvusta.

 

 

Ylös