”Yrittäjävähennys voimaan ja mikroyritysten luototus kuntoon”

23.6.2015 klo 14:42 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei yllättynyt Suomen Yrittäjien tänä aamuna julkistaman selvityksen tuloksista.

Kristillisdemokraattien yrittäjätaustainen kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ei yllättynyt Suomen Yrittäjien tänään (23.6.) julkaisemasta Yrittäjän tulot ja verot-selvityksestä, jonka mukaan yrittäjän veroaste on huomattavasti kireämpi kuin palkansaajan.

Tärkeintä olisi saada paremmat rahoitusinstrumentit, ettei pienyrittäjä joudu laittamaan koko omaisuuttaan pantiksi, jotta hän voisi palkata työntekijöitä yritykseensä.

Selvityksen mukaan samansuuruisista tuloista yrittäjä maksaa viisi prosenttiyksikköä enemmän veroa.

– Tämä on ollut minulla kauan tiedossa, Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että valtaosa yrityskannasta on mikro- tai pienyrittäjiä. Heistä merkittävä osa on puolestaan elinkeinoharjoittajia tai yrittäjiä, jotka pyörittävät liiketoimintaansa joko kommandiitti- tai avoimena yhtiönä. Kyseisten yritysmuotojen verotus kiristyi suhteessa osakeyhtiöihin, kun yhteisöveroa alennettiin vuoden 2014 alussa.

– Siksi jätin jo viime kaudella esityksen yrittäjävähennyksestä, Östman kertoo.

Valitettavasti muut hallituskumppanit eivät ymmärtäneet asian tärkeyttä. Östmanin mukaan yrittäjävähennys on tarpeellinen kahdestakin näkökulmasta.

– Ensinnäkin siinä on kyse oikeudenmukaisuudesta. Toisaalta se on tärkeä siksi, että pienyrittäjyyden riskit ovat huomattavan suuria.

Nykyinen hallitus onkin päättänyt toteuttaa yrittäjävähennyksen. Se on kuitenkin vasta ensimmäinen askel.

– Toinen yhtä tärkeä asia olisi luoda paremmat rahoitusinstrumentit, jottei pienyrittäjä joudu laittamaan koko omaisuuttaan pantiksi, että hän voisi palkata työntekijöitä yritykseensä. Se on oikeastaan suurin vinouma, joka pitäisi oikaista.

Vaikka suurin osa yrittäjien tuloista on ansiotuloa, on pääomatuloillakin oleellinen merkitys. Yrittäjälle ansio- ja pääomatulot muodostavat kiinteän kokonaisuuden. Östmanin mielestä viime kaudella toteutettu osinkoverotuksen muutos oli haastava operaatio.

– En välttämättä lähtisi avaamaan sitä uudestaan. Jos jotain tehdään niin lähtisin täsmätoimiin esimerkiksi lieventämällä verotusta pienimissä osingoissa.

 

 

Ylös