”Uutta virastoa ei kaivata normien purkuun”

24.6.2015 klo 16:26 Politiikka Samuli Rissanen

– Uutta instituutiota tai virastoa ei tarvita normien purkuun. Meiltä poliitikoilta, ja erityisesti Suomen hallitukselta, odotetaan nyt päätöksiä, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

Eduskunnassa kuultiin tänään pääministeri Juha Sipilän ilmoitus hallituksen normitalkoista eli turhien säännösten ja sääntelyn purkamisesta.

Ilman vastuuntuntoa ja yhteisesti kunnioitettuja perusarvoja yhteiskunta on tiellä, jonka päässä häämöttää tavoitteensa irvikuva. – Ylisäännelty yhteiskunta, jossa isoveli valvoo, Östman varoittaa

Hallituksen aikeet turhan sääntelyn purkamiseksi ovat Kristillisdemokraattien mielestä välttämättömiä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman uskoo, että normien purkamiseksi voidaan löytää laajakin poliittinen yhteisymmärrys.

Ainakin Kristillisdemokraatit ovat valmiita talkoisiin. Östman kertoi, että Keskuskauppakamarin vertailun mukaan vaaliohjelmassaan kattavimmin ylisääntelyn ja byrokratian purkua käsittelivät juuri Kristillisdemokraatit.

KD:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt Östman muistutti kuitenkin, että sääntelyn purkamista on yritetty moneen kertaan, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi. Hallinnollista taakkaa ja ylisääntelyä löytyy kaikilta sektoreilta.

Östmanin mukaan hallinto on saatava varjelemaan hyviä liikeideoita ja yrittäjiksi aikovia, eikä hukuttamaan vaatimuksiin. Esimerkiksi ympäristöluvissa lupaprosessien venyminen merkitsee usein menetettyjä liiketoimintamahdollisuuksia. Kalliit lupamaksut rasittavat etenkin pk-yrityksiä.

– Lupajonoissa on tällä hetkellä yli kolmen miljardin arvosta investointeja, Östman muistutti.

Östman poimi eläväksi esimerkiksi suomalaisyrittäjän, joka kertoi byrokratian aiheuttamista haasteeista näin:

– Minulla on sata työntekijää, ja näistä viisi on palkattu pelkästään pyörittämään yritykseen liittyvää byrokratiaa. Tämän lisäksi käytämme säännöllisesti juristia.

Kristillisdemokraatit ovat ahkeroineen normien purkutalkoissa. Viime kaudella KD-ryhmä esitti, että rakennuslupamenettelyä tulee keventää pientalorakentamisen kohdalla. Kaavoitukseen liittyvää valitusmenettelyä pitäisi puolestaan muuttaa siten, etteivät asuntorakennushankkeet viivästy kohtuuttomasti.

Kristillisdemokraattien mielestä SAFA-arkkitehtejäkään ei tarvitsisi käyttää pientalokohteissa, vaan talotehtaiden suunnitteluratkaisut riittäisivät.

– Ruotsin malliin ehdotimme myös kevyttä lupamenettelyä pienikokoisen lisätalon rakentamiseksi tontille, jolla on jo omakotitalo ja käyttämätöntä rakennusoikeutta, Östman kertoo.

Myös ennakolta anottavista rahankeräysluvista luopuminen ja ilmoitusmenettelyyn siirtyminen on ollut yksi esimerkki KD:n esillä pitämistä ehdotuksista. Östman muistutti myös, ettei normien purkutalkoita ohjaamaan tarvita enää yhtään uutta virastoa.

KD-ryhmän puheenjohtaja korosti myös, että ilman vastuuntuntoa ja yhteisesti kunnioitettuja perusarvoja yhteiskunta on tiellä, jonka päässä häämöttää tavoitteensa irvikuva.

– Ylisäännelty yhteiskunta, jossa isoveli valvoo, Östman varoittaa.