Yhteiskuntasopimuksen uhkana pörssiyhtiöiden johtajien ylisuuret palkat

2.8.2015 klo 20:36 Politiikka Asmo Maanselkä

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman perää blogissaan pörssiyhtiöiden johtajien palkkojen perään. Ne ovat uhkana yhteiskuntasopimuksen synnylle.

–  Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä toimitusjohtaja on usein myös yrityksen omistaja. Se tarkoittaa, että hän raataa saadakseen rahat riittämään palkkoihin, veroihin, vuokriin, lyhennyksiin jaa myös yrityksen kehittämiseen. Useimmissa näissä yrityksissä toimitusjohtajan palkka on kohtuuttoman alhainen verrattuna yrittäjän riskeihin. On myös tavallista, että omistaja joutuu laittamaan henkilökohtaista omaisuutta vakuudeksi.
– Näille yrityksille yhteiskuntasopimuksen syntyminen on elintärkeää, Peter Östman linjaa.

Ei ole ihme, että kateus nostaa päätään

Sen sijaan pörssiyhtiöiden johdon toiminta ei häneltä kiitosta saa. Myönnytyksiä ja reilumpaa käyttäytymistä tarvittaisiin myös heiltä.

– Samanaikaisesti kun pörssiyhtiöiden johtajat kerta toisensa jälkeen ovat varoittaneet kilpailukyvyn huononemisesta, he itse nauttivat ylisuurista palkankorotuksista. Kansalaiset kokevat tämän kohtuuttomana ja epäoikeudenmukaisena.
– Näiden johtajien vuosiansiot ja eläke-etuudet ovat useimmiten tähtitieteelliset. Eikä tässä vielä kaikki. Työurien jälkeen he muuttavat matalampien verojen perässä ulkomaille maksimoidakseen hyötynsä.
– Ei ole ihme, että kateus nostaa päätään, Östman huomauttaa.

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksesta jatkuvat ensi viikolla pääministeri Juha Sipilän johdolla.

Ylös