Kristillisdemokraattien kansanedustajat kurkistivat vuoteen 2019

1.9.2015 klo 11:18 Politiikka Samuli Rissanen

Savonlinnan puoluekokoukseen saapuneet Kristillisdemokraattien kansanedustajat kuvittelivat itsensä ja puolueensa vuoteen 2019 ja kertoivat, mitä näkivät.

Uuden aika Suomen Kristillisdemokraateissa on muuttunut konkretiaksi vuonna 2019, jos puolueen kansanedustajia on uskominen.

Vuonna 2019 Päivi Räsänen on päättänyt pyrkiä KD:n euroedustajaksi Brysseliin. Peter Östman on muuttunut harmaammaksi ja on saanut pari stressiryppyä lisää

Ryhmän edustajat laitettiin puoluekokouksessa kuvitteellisen tehtävän eteen: On vuoden 2019 huhtikuu ja eduskuntavaalit takana. Kukin edustaja sai vuorollaan kertoa, mitä neljän vuoden aikahorisontissa siintää.

Puolueen vetovastuun ottanut Sari Essayah uskoo, että Kristillisdemokraateilla on valtavasti kunnanvaltuutettuja vuoden 2017 voitokkaiden kuntavaalien jäljiltä. Europarlamenttiinkin on jälleen saatu oma edustaja viiden vuoden tauon jälkeen vuonna 2019.

– Kristillisdemokraateilta löytyy edustus jälleen kaikilta tasoilta, Essayah uskoo.

Väistynyt puheenjohtaja, kansanedustaja Päivi Räsänen luottaa, että neljä kasvun vuotta tuovat Kristillisdemokraateille selkeän voiton eduskuntavaaleissa 2019.

– Me kaikki viisi olemme edelleen kansanedustajia, mutta lisäksi olemme saaneet uusia edustajia ryhmään, hän ennakoi.

Aivan lähitulevaisuuteenkin Räsänen uskalsi kurkistaa: Hän arvioi, että Omantunnonvapaus-kansalaisaloite menee läpi ja avioliitto säilyy miehen ja naisen välisenä.

Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman pitää vuoden 2017 kuntavaaleja tärkeänä virstanpylväänä. Kristillisdemokraattien on mahdollista nostaa kannatustaan jo vajaan kahden vuoden päästä pidettävissä vaaleissa. Tulos kantaa myös eduskuntavaaleihin.

– Hyvää kannatusta ei ole ilman hyviä paikallistason toimijoita, Östman muistuttaa.

Uudenmaan kansanedustaja Antero Laukkanen uskoo, että muutoksen tuulet ovat puhaltaneet puolueessa.

– Ollaan tiimiydytty ja rakennettu puoluetta, joka on muuttunut mielenkiintoiseksi. Myös median asenne on muuttunut; se ei enää väistele puoluetta vaan suhtautuu siihen vakavasti, Laukkanen uskoo.

Henkilötasollakin Laukkanen näkee muutoksia.

– Vuonna 2019 Päivi Räsänen on päättänyt pyrkiä KD:n euroedustajaksi Brysseliin. Peter Östman on muuttunut harmaammaksi ja on saanut pari stressiryppyä lisää, Laukkanen veistelee.

Pirkanmaan edustaja Sari Tanuksen tulevaisuuden visiossa KD on nostanut kannatustaan ainakin 10 prosenttiin. Samalla puolue saanut murrettua ennakkokäsitykset ja saanut sanomansa läpi.

Lisäksi Tanus luottaa, että jo syyskaudella eduskunnan käsittelyyn tuleva Omantunnonvapaus-kansalaisaloite saa suosiollisen vastaanoton ja on muuttunut lainsäädännöksi.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat starttaavat tulevaan istuntokauteen 8. syyskuuta muiden kansanedustajien tavoin.

Ylös