Suomen senioriliike vetoaa hallitukseen: Eläkeläisten toimeentulon heikennykset peruttava!

17.10.2015 klo 07:44 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen Senioriliike vetoaa hallitukseen ja eduskuntaan, että eläkeläisten toimeentuloon kohdistuvat heikennykset peruutetaan. Viidennes yli 75-vuotiaista elää jo nyt köyhyysrajan alapuolella.

Yli 75-vuotiaista viidennes elää EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella ja yli 85-vuotiaista 30 prosenttia. Kaikkein huonoimmassa asemassa ovat yli 65-vuotiaat yksin elävät naiset, joista noin 28 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella. Eläkeläisköyhyydessä Suomi on valitettavasti EU:n kärkimaita.

Eläkkeensaajien ostovoimaa on pitkällä aikavälillä on heikennetty niin kutsutulla ”taitetulla indeksillä”

Vuoden 2012 EU:n kriteerien mukaan köyhyysraja Suomessa yhden hengen taloudessa oli 1166 euroa kuukaudessa.

Suomen senioriliike vetoaakin hallitukseen, että eläkeläisten toimeentuloon kohdistuvat heikennykset on peruttava.

– Eläkkeensaajien ostovoimaa on pitkällä aikavälillä on heikennetty niin kutsutulla ”taitetulla indeksillä” tavalla, joka ei ole ollut eläkejärjestelmämme alkuperäinen tarkoitus.

– Jos suunnitellut asumistukien leikkaukset ja sairauskuluihin liittyvien omavastuuosuuksien korotukset tulevat voimaan, ennestään vähävaraisten ja paljon sairauskuluja maksavien vanhojen ihmisten ostovoima romahtaa ja seurauksena on kuntien maksamien toimeentulotukien kasvu, senioriliikkeestä muistutetaan.

Eläkeyhtiöiden hallinnoimat eläkkeiden maksua varten kerätyt eläkerahastot (184 mrd euroa) ja niiden vuotuiset tuotot (lähes 12 mrd euroa) mahdollistavat taitetusta indeksistä luopumisen ja palaamisen palkkatasoindeksiin – jos vain tahtoa ja inhimillistä näkemystä löytyy.

– Näin eläkkeet nousisivat silloin kun palkatkin nousevat, mikä olisi oikeudenmukaista. Vaikka indeksin muutos ei vaikuttaisi välittömästi, se toisi pidemmällä aikavälillä lisää ostovoimaa eläkeläisille.

Suomen senioriliikkeestä arvioidaan, että eläkerahastojen tuottojen käyttäminen tähän tarkoitukseen olisi mitä parhainta elvytystä, eikä se veisi valtion varoja. Päinvastoin: verotulot kasvaisivat, asumistukia ja kuntien taloutta rasittavia toimeentulotukia tarvittaisiin vähemmän.

Suomen Senioriliike ry on vuonna 2008 perustettu puolueisiin sitoutumaton, valtakunnallinen järjestö. Senioriliikkeen päämääränä on edistää vanhojen ihmisten oikeutta hyvään ja arvokkaaseen elämään.

Ylös