Israelilaisten tuotteiden boikotit eivät edistä Lähi-idän rauhanprosessia

20.10.2015 klo 15:00 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mielestä Suomen ja EU:n tulisi tuomita Lähi-idän terroriteot selkeäsanaisesti sekä ohjata osapuolet neuvottelupöytään. Valitettavasti rauhanprosessin vauhdittamisen sijaan EU:ssa puuhataan israelilaisten siirtokuntatuotteiden merkintää ja boikottia.

Israeliin kohdistuu jatkuva ja kasvava terrorin uhka sekä palestiinalaisalueilta että ympäröiviltä konfliktialueilta huolettaa Kristillisdemokraatteja.

Ääri-islamistinen Hamas puhuu avoimesti kolmannesta intifadasta

KD:n eduskuntaryhmän puheenvuoron ulkopolitiikasta pitänyt Peter Östman muistutti, että Lähi-itää terrorisoiva ISIS on jo tehnyt iskuja Golanilta.

Palestiinalaishallinnon johtaja Mahmoud Abbas puolestaan sanoi hiljattain puheessaan YK:n yleiskokoukselle, että Oslon rauhan prosessi ei enää sido palestiinalaisia.

– Tämän ilmoituksen jälkeen Israelissa on nähty lukuisia terrori-iskuja siviilejä kohtaan ja mellakoita Länsirannalla. Ääri-islamistinen Hamas puhuu avoimesti kolmannesta intifadasta, Östman sanoi.

Hänen mukaansa Suomen ja EU:n tulisi tuomita terroriteot selkeäsanaisesti sekä ohjata osapuolet neuvottelupöytään. Valitettavasti rauhanprosessin vauhdittamisen sijaan EU:ssa puuhataan israelilaisten siirtokuntatuotteiden merkintää ja boikottia.

Myös Iranin ydinohjelma sekä sen rahoitus ja aseistus Lähi-idän terrorijärjestöille muodostaa jatkuvan uhan alueella.

Kristillisdemokraattien mielestä onkin käsittämätöntä, että samanaikaisesti kun länsimaat purkavat talouspakotteita Iranilta, ne pystyttävät boikottia Israelille.

– Suomen tulee EU:ssa ja muissa kansainvälisissä yhteyksissä pyrkiä mahdollisuuksiemme mukaan edesauttamaan kestävän rauhan saamista erityisesti Ukrainassa ja Lähi-idässä.

– Suomi ei saa olla hiljaa ja toimettomana kun näemme ympäröivässä maailmassa epäoikeudenmukaisuutta ja inhimillistä hätää, Östman linjasi.

Hän muistutti, että erityisesti kristittyihin kohdistuvien hyökkäysten määrä on kasvanut rajusti Lähi-idässä.

– Heitä pahoinpidellään ja tapetaan säälimättä joka päivä. Useimmiten tekijöinä ovat jihadistiterroristit.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä antoi ulkopolitiikkaa koskevassa ajankohtaiskeskustelussa kiitosta tasavallan presidentti Sauli Niinistön vuoropuhelulle Venäjän johdon kanssa.

Myös ulkoministeri Timo Soinin ponnistelut palautussopimuksen aikaansaamiseksi Irakin kanssa ansaitsevat kiitoksen.

– Sen sijaan hallituksen päätös leikata kehitysyhteistyöstä, ja etenkin kansalaisjärjestöjen rahoituksesta, oli erittäin huono ja lyhytnäköinen ratkaisu, Östman kritisoi.

Hänen mukaansa kehitysyhteistyön kautta voidaan vähentää myös Suomeen kohdistuvia uhkia. Leikkaukset romuttavat järjestöjen pitkäjänteisen työn ja turvapaikanhakijoiden auttamisen lähtömaissa.

 

Ylös