Tutkimuksella työtä KD:n vaihtoehtobudjetissa

31.10.2015 klo 13:56 Politiikka Esa Erävalo

Edellisestä isosta lamasta selvittiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten kautta. Samoin tulisi KD:n mukaan tehdä nyt, mutta hallituksen talousarvioesityksessä koulutukseen ja tutkimukseen kohdistuu kohtuuttoman rajuja leikkauksia.

Tavara- ja palveluvientimme tarvitsee uusia menestyviä tuotteita. Kun Teknologian tutkimuskeskus VTT oy on ollut merkittävässä roolissa vientiyritysten innovaatioissa, yritysten liikevaihto on kasvanut 26%, pk-yrityksillä jopa 44%, ja tuottavuus ja henkilöstön määrä ovat kasvaneet. VTT:n heikentämisen sijaan sitä tulee KD:n mielestä vahvistaa.

Kristillisdemokraattien mukaan kipeästi kaivattuun tuottavuushyppyyn tarvitaan uusia innovaatioita ja uusia osaajia, joita ei synny ilman tutkimuksen ja koulutuksen resursseja.

Myös Innovaatiorahoituskeskus Tekesin myöntövaltuuksien leikkaus kohdistuu kielteisesti VTT:n toimintaan. Tekesin mukaan yhteisvaikutus julkisiin tutkimusorganisaatioihin on miinus 102 miljoonaa euroa, joka vastaa yli 1670 henkilötyövuoden kustannuksia. Välillisesti leikkaus vähentää pk-yrityksiltä 23 miljoonaa euroa, joka vastaa yli 360 henkilötyövuoden kustannuksia. Tekesin innovaatiorahoituksen avustuksiin esitetyt leikkaukset merkitsevät, että jää syntymättä satoja uusia tuotteita ja palvelutuotetta, satoja patentteja ja opinnäytetöitä sekä kymmeniä pilotti- ja demolaitoksia. Nämä ovat erittäin tärkeitä erityisesti pienten kasvuyritysten kannalta.

Hallituksen leikkaukset kohdistuvat raskaasti korkeakouluihin. Helsingin yliopistossa käynnistettiin yt-neuvottelut 1200 työntekijän vähentämiseksi vuoteen 2020 mennessä. Yt-neuvotteluja on käynnistetty myös Itä-Suomen ja Oulun yliopistoissa ja Tampereen ja Lappeenrannan teknillisissä yliopistoissa. KD esittää, että korkeakouluille palautetaan osa leikatuista varoista, 40 miljoonaa euroa, tutkimustoiminnan turvaamiseksi.

KD arvioi, että hallitusta 75 miljoonaa euroa suuremmalla panostuksella työllisyyttä palvelevaan tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimintaan sekä korkeakouluissa että tutkimuslaitoksissa saadaan lisää useita satoja patentteja, satoja uusia tuotteita ja yrityksiä. Arvio perustuu niihin tietoihin, joita on esimerkiksi Tekesin rahoittaman toiminnan tuloksista. Panostusten tuoman liiketoiminnan ja työllisyyden seurauksena verotulojen arvioidaan lisääntyvän 40 miljoonaa euroa jo ensi vuonna.

Ylös