Hallituksen sote-ratkaisussa on monta liikkuvaa osaa

9.11.2015 klo 09:52 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen lauantaina aamuyöllä sopimaan sote-kompromissiin sisältyy monta liikkuvaa osaa. Lauantaisen sote-ratkaisun sisältöä avataan lisää tänään hallituksen tiedotustilaisuudessa, mutta periaatteista on jo tihkunut lisätietoa. Päivystäviä sairaaloita jäisi YLE:n saamien tietojen mukaan vain 12 ja valtiovarainministeri Alexander Stubb kertoo, että sote-alueiden määrä voi jatkossa vähentyä sovitusta 15:sta.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi hallituksen lauantaina aamuyöllä saavuttamaan sovun sisällöstä verekseltään, että Suomeen tulee 15 sote-aluetta ja 18 itsehallintoaluetta.

Ruotsiin on syntynyt valinnanvapauden myötä 800 pääasiassa naisten perustamaa uutta yritystä.

Päätökseen kerrottiin sisältyvän myös vapaus valita palveluita sote-alueelta joko julkiselta, yksityiseltä tai kolmannen sektorin tuottajalta.

Se oli kuitenkin vain pintaraapaisu: Ylen haltuunsa saamalta kartalta paljastuu, että päivystyssairaaloita olisi jäämässä nykyisen 19:sta sijaan vain 12.

Ylen mukaan päivystävät sairaalat olisivat jäämässä Helsinkiin, Turkuun, Lahteen, Lappeenrantaan, Tampereelle, Poriin, Jyväskylään, Joensuuhun, Kuopioon, Seinäjoelle, Ouluun ja Rovaniemelle.

Kokoomuksen valtiovarainministeri Alexander Stubb puolestaan kertoo tänään YLE Aamu-tv:n haastattelussa, että sote-alueiden määräkään ei välttämättä pysy sovitussa viidessätoista.

Stubbin mukaan sote-alueiden määrä lähtee vähenemään, jos sote-alueet eivät pysty hoitamaan niitä tehtäviä ja velvoitteita, joita niillä on.

– Joka viides vuosi tehdään järjestämispäätös. Silloin katsotaan, onko yksi, kaksi, kolme, neljä tai viisi näistä sote-alueista pystynyt hoitamaan niitä tehtäviä ja velvoitteita, joita niillä on, Stubb sanoi.

Jos sote-alue ei ole kyennyt selviytymään velvoitteistaan, lähtee myös alueiden määrä laskuun.

Stubbin mukaan hallituksen selkeänä soteen liittyvänä tavoitteena on myös saada aikaan kolmen miljardin säästöt pitkällä aikavälillä. Verotus ei myöskään saa kiristyä sote-ratkaisun seurauksena.

YLE Radio 1:n haastattelussa Stubb puolestaan kommentoi Kokoomuksen sote-sopuun saamaa valinnanvapauspykälää.

Stubbin mukaan valtion vahvassa ohjauksessa sote-alueella on kolme tuottajaa, julkinen ja yksityinen puoli ja kolmas sektori. Kilpailun toivotaan synnyttävän sekä kustannushyötyä että uusia yrittäjiä.

Stubb viittasi Helsingin Sanomien (9.11.) haastatteluun, jossa ruotsalaisen sote-asiantuntija Mats Brommels kertoo, että Ruotsiin on syntynyt valinnanvapauden myötä 800 pääasiassa naisten perustamaa uutta yritystä.

Stubbin korosti, että valinnanvapausmalleja on erilaisia ja Suomeen valitaan tänne sopiva malli.

Hallitus kertoo tänään lisää sote-ratkaisun yksityiskohtia tiedotustilaisuudessaan klo 13.

 

 

Ylös