Klaus Härön Miekkailija pääsi yhdeksän elokuvan Oscar-shortlistalle – viisi valitaan ehdokkaiksi

18.12.2015 klo 11:06 Uutiset Kristiina Kunnas

Klaus Härön ohjaama Miekkailija tekee historiaa. Golden Globe -palkinnon ehdokkuuden jo saanut elokuva on nyt valittu myös yhdeksän leffan Oscar-lyhytlistaan. Näistä lopulta viisi päätyy virallisiksi Oscar-ehdokkaiksi.

Klaus Härön ohjaama ja Making Movies Oy:n tuottama Miekkailija-elokuva on päässyt Yhdysvaltojen elokuva-akatemian (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) yhdeksän nimikkeen shortlistille ulkomaisten elokuvien joukosta. Näistä elokuvista valitaan lopulliset viisi Oscar-ehdokasta, jotka julkaistaan 14. tammikuuta 2016.

– Miekkailijan historiallinen menestys on osoitus yhteistyön voimasta. Oscar- ja Golden Globe -kampanjoiden eri osa-alueilla on työskennellyt todella iso joukko ihmisiä, jotka ovat ylittäneet itsensä. Valtava kiitos heille kaikille, lausuu tuottaja Kai Nordberg.

– Toivon, että elokuvan menestys toimii suunnannäyttäjänä koko suomalaiselle yhteiskunnalle. Yhdessä voimme saavuttaa korkeimmatkin tavoitteet. Miekkailija on ensiluokkainen elokuva ja sen tekijät todella ansaitsevat kaiken sen kansainvälisen tunnustuksen minkä elokuva on osaksensa saanut, tuottaja Nordberg jatkaa.

Miekkailija on suomalais-virolais-saksalainen draamaelokuva. Elokuvan on ohjannut Klaus Härö ja käsikirjoittanut Anna Heinämaa. Elokuva perustuu löyhästi virolaisen miekkailuopettajan Endel Nelisin (1925–1993) elämään. Nelisiä esittää virolaisnäyttelijä Märt Avandi.

Maaliskuussa Suomen-ensi-iltansa saanut Miekkailija on ollut arvostelumenestys. Tarina on intiimi, hiljainen ja vaikuttava. Joitakin vuosia toisen maailmansodan jälkeen pääasiassa Haapsalussa tapahtuva elokuva näyttää herkästi ja koskettavasti vastahakoisen opettajan ja arkojen lasten välisen suhteen kasvun. Vähäisten virikkeiden ympäristössä miekkailusta tulee enemmänkin kuin satunnainen harrastus. Oman synkän pohjavärinsä antaa neuvostomiehityksen painostava tunnelma.

Miekkailija valittiin viime viikolla Golden Globe -ehdokkaaksi parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa. Golden Globet jakaa Hollywood Foreign Press Association (HFPA) ja palkintogaala järjestetään 10. tammikuuta. Edellisen ja ensimmäisen kerran suomalaisella elokuvalla on ollut Golden Globe -ehdokkuus elokuvalla Valkoinen peura vuonna 1956. Se myös voitti palkinnon.

Miekkailija valittiin Suomen vuoden 2016 viralliseksi edustajaksi ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaisiin.

Miekkailija-elokuva on aloittanut Suomen elokuvahistorian ensimmäisen joukkorahoitetun Oscar-kampanjan Indiegogossa. Joukkorahoituksella kerätään elokuvan markkinointiin riittäviä resursseja, jotta se voi kilpailla uskottavasti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkuudesta ja -palkinnosta.

Kampanjan tavoitteena on tehdä Miekkailijasta ensimmäinen Oscarin voittanut suomalaiselokuva.

Miekkailija on Härön viides kokoillan elokuva. Sen ensi-ilta oli Suomessa maaliskuussa 2015 ja elokuva jatkaa edelleen ohjelmistossa. Elokuvan on tähän mennessä Suomessa nähnyt jo yli 58 000 katsojaa.

Menestyksekäs suomalaisohjaaja Klaus Härö ja Martaa näyttelevä Lisa Koppel. Ennen Miekkailijaa Härön rakastettuje elokuvia ovat olleet muiden muassa Äideistä parhain, Näkymätön Elina ja Postia pappi Jaakobille.

Menestyksekäs suomalaisohjaaja Klaus Härö ja Miekkailija-elokuvassa Martaa näyttelevä Lisa Koppel.Härön muita rakastettuje elokuvia ovat olleet Äideistä parhain, Näkymätön Elina ja Postia pappi Jaakobille.

Ylös