Nauti joulusta ilman ruokaövereitä ja huonoa omaatuntoa

23.12.2015 klo 08:05 Kotimaa KD Lehti

Kaikki tuntevat ylensyönnin vaikutukset: turvottaa, tuskastuttaa, eikä vatsa toimi – tai toimii liiankin sukkelasti.

Terveystalon gastrokirurgian erikoislääkäri Markku Aarnio ja ravitsemusterapeutti Anette Palssa muistuttavat, että kohtuus joulupöydässä pitää olon hyvänä.

− Syyllisyys joulun jälkeen ei hyödytä ketään. Omaa oloa voi helpottaa parhaiten palaamalla arkeen, johon kuuluu hyvinvointia edistäviä tottumuksia.

Moni kokee jo etukäteen huonoa omaatuntoa joulun ja uudenvuoden notkuvista herkkupöydistä ja konvehtirasioista. Uutena vuotena luvataan ja vannotaan ”korjata repsahdukset” ja ”palata ruotuun”, ja tammikuun alussa kuntosalit ja laihdutusryhmät pullistelevat katumusharjoitusta tekevistä herkuttelijoista.

Yli tarpeen syöminen voi aiheuttaa huonovointisuutta ja närästystä. Ruoansulatuselimistön asiantuntija, gastrokirurgi Markku Aarnio korostaa kuitenkin, että herkuttelu kuuluu jouluun, eikä sitä tarvitse pelätä tai hävetä.

− Terveellä ihmisellä mahalaukku ei veny saati repeä. Toki ihmisten rasva- ja sokeriarvot voivat muuttua hetkellisesti juhlakauden aikaan, onhan jouluruoka hyvin runsasenergistä ja ravitsevaa, ja joulupöydän ruokalista usein hengästyttävä. Pysyviä muutoksia terveydessä herkuttelu ei kuitenkaan aiheuta, jos juhlasyömisestä vain osaa palata takaisin terveelliseen ja kohtuulliseen arkisyömiseen.

Aarnio toivoo, ettei tammikuun ruokavalion korjausliikettä tehtäisi katumuksen ja huonon omantunnon kautta.

− Jouluateria kuuluu suomalaiseen jouluperinteeseen. Silloin ystävät, sukulaiset ja lapset kokoontuvat yhteen ja pöydässä istutaan pitkään. Kyllä silloin voi herkutella – mitä siitä, jos tulee muutama lisäkilo. Tärkeintä on, että tavallisena arkena syö terveellisesti.

Myös ravitsemusterapeutti Anette Palssa muistuttaa, että joulu kestää vain muutaman päivän ja terveyden kannalta merkittävimmät asiat tehdään arjessa.

− Syyllisyys joulun jälkeen ei hyödytä ketään. Omaa oloa voi helpottaa parhaiten palaamalla arkeen, johon kuuluu hyvinvointia edistäviä tottumuksia.

Kohtuullisuus on avain hyvään oloon joulunakin

Anette Palssan mukaan suurin ongelma joulusyömisessä on se, että ruokaa pitää olla niin paljon.

− Ei ruoka muutu yhtään sen paremmaksi, jos sitä syö hirveän määrän. Joulusta kannattaa nauttia ilman ähkyä.

Jouluähkyn välttämiseksi Markku Aarnio ja Anette Palssa kannustavat liikkumaan jouluna.

− Liikkuminen ei ole kiellettyä. Kyllä joulunakin voi lenkkeillä, käydä nostamassa punttia tai vaikka viemässä lapset pulkkamäkeen. Kun lähtee ulos kävelylle, on poissa ruokapatojen äärestä. Ulkoilu hieman kompensoi syömistä ja piristää oloa.

Kohtuullisuus kannattaa muistaa myös alkoholin nauttimisessa.

− Totta kai jouluna voi ottaa rennommin myös alkoholin nauttimisen suhteen, mutta kannattaa silti olla varovainen, ettei juominen riistäydy käsistä. Moni liittää rentoutumiseen juuri alkoholin vaikka tosiasia on, että alkoholin käyttö haittaa stressistä ja rasituksesta palautumista.

− Alkoholi haittaa myös painonhallintaa, sillä yhdessä grammassa on enemmän kaloreita kuin silkassa silavassa. Alkoholin tuoma ylimääräinen energia yhdessä muiden raskaiden jouluherkkujen kanssa varastoituvat helposti suoraan vararenkaiksi vyötärölle.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkit hyvän olon jouluun:

– Mieti, mikä joulussa on sinulle tärkeintä ja mitä ruoka merkitsee. Joulu on paljon muutakin kuin ruokaöverit. Joulu on tuoksuja, lasten riemua, kynttilöitä, yhdessäoloa läheisten kanssa ja useimmille vapaata arjesta.

– Syö sitä mistä oikeasti tykkäät. Mieti, onko elämäntapa-arvojesi mukaista, että vedät kokonaisia suklaakonvehtirasioita tai kilokaupalla joulutorttuja?

– Ruokaa voi jakaa eri aterioille: Aattona voi syödä vaikka alkupaloja ja vain kaloja ja jättää kinkun ja laatikot joulupäivälle.

– Lisää joulupöytään kasviksia: tuoretta salaattia ja uunijuureksia.

– Syö konvehtien sijaan laadukasta suklaata, kuten tummaa tai raakasuklaata, mutta vähemmän.

Ylös