Sekä kotitalouksien että yritysten luotonkysyntä kasvussa

28.12.2015 klo 10:54 Kotimaa Samuli Rissanen

Pankkibarometria varten haastatellut pankinjohtajat arvoivat, että sekä kotitalouksien että yritysten luotonkysyntä on kasvussa verrattuna viime vuoteen. Asuntolainatiskeillä on hiljaisempaa.

Finanssialan Keskusliiton tuoreen Pankkibarometrin mukaan pankinjohtajat arvioivat sekä yritysten että kotitalouksien luotonkysynnän olevan lievässä kasvussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Oman asunnon hankintaa varten otettavien lainojen kysynnän kasvun odotetaan kuitenkin hiipuvan.

Luotonkysynnän arvioidaan myös jatkuvan vuoden 2016 alussa hieman vilkkaampana kuin vuotta aiemmin. Oman asunnon hankintaa varten otettavien lainojen kysynnän kasvun odotetaan kuitenkin hiipuvan.

Kotitalouksien sijoitushalukkuus on myös kasvussa. Osakkeet ja osakerahastot ovat suosituimmat sijoituskohteet. Myös vakuutussäästäminen ja asuntosijoittaminen kiinnostavat kotitalouksia.

Yritykset eivät juuri kysy lainaa investointeihin vaan lähinnä käyttöpääoman tarpeisiin ja rahoituksen uudelleenjärjestelyihin.

Finanssialan Keskusliitto kysyy neljännesvuosittain pankinjohtajien käsityksiä ja odotuksia luotonkysynnän ja eri sijoitusmuotojen kehityksestä. Barometrikysely IV/2015 tehtiin joulukuussa.

Ylös