”Hankintalain uudistuksessa ei pidä olla mallioppilas”

5.1.2016 klo 13:26 Politiikka Esa Erävalo

Eduskunnan kevätkauden lainsäädäntöhankkeista tärkeimpiä on hankintalain uudistus. Se pohjaa julkisten hankintojen direktiivin uudistukseen. KD:n Sari Essayah esitti jo kesällä, että uudistuksessa voitaisiin tukea suomalaista tuottajaa kuten Ruotsissa tuetaan ruotsalaista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah oli viime kaudella europarlamentaarikkona neuvottelemassa direktiiviä Euroopan parlamentin työllisyysvaliokunnassa EPP-ryhmän puolesta.

– Keskeisin direktiivin uudistus liittyi siihen, että jatkossa halvin hinta ei ole yksinomainen kriteeri, vaan laadulla on merkitystä, kun valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous, toteaa Sari Essayah kolumnissaan Ilkka-lehdessä tänään 5. tammikuuta.

Jätetään mallioppilasleikit ja hyödynnetään direktiivin joustot täysimääräisesti!

Uudistus esitti erivapauksia sosiaali- ja terveyspalveluille.

– Jo nyt on ollut mahdollista suunnata osa hankinnoista suoraan sosiaalisilla kriteereillä mm. työpajoille, mutta osto-osaamisen puutteessa kaikkia mahdollisuuksia ei ole käytetty, selventää Sari Essayah.

Hän haluaa, että kansallinen hankintalaki uudistetaan direktiivin parannukset hyödyntäen eikä sote-uudistus vesittäisi niitä.

– Viimeksi hankintalakia uudistettaessa haluttiin olla mallioppilas. Silloisen keskustalaisen ministerin ohjauksella mm. kynnysarvot laskettiin reilusti direktiivin mahdollistamien enimmäisrajojen alle. Suomesta tuli EU:ssa eniten kilpailuttava maa. Sekavien tulkintojen takia monet pienet toimijat heivattiin markkinoilta ja paikalliset tuottajat sivuutettiin tarjouspyynnöissä.

Essayah esitti jo kesällä, että hankintalain uudistuksessa voitaisiin tukea suomalaista tuottajaa kuten Ruotsissa tuetaan ruotsalaista.

– Ruotsissa viranomaisille annetaan vahva suositus hankkia vain tuotteita, jotka on tuotettu Ruotsin eläinsuojelulakia noudattaen. Ruotsin maataloustuottajien järjestö LRF ja ruotsalaisen lihan puolesta puhuva Svensk kött -järjestö ovat kilvan kiitelleet esitettyä uudistusta.

Tiukalle eläinsuojelulainsäädäntöä tulee Suomessakin painottaa julkisissa hankinnoissa.

Sari Essayah esittääkin toiveen ministerille.

– Jätetään mallioppilasleikit ja hyödynnetään direktiivin joustot muiden muassa kokonaisedullisuudesta, sosiaalisista ja elinkaarikustannuskriteereistä täysimääräisesti!

Ylös