Paukkupakkasten energiankulutusta voi vähentää pikkuniksein

5.1.2016 klo 10:43 Kotimaa KD Lehti

Paukkupakkasilla voi pienillä nikseillä vaikuttaa energiakulutukseen. Motivan koordinoima valtakunnallinen energianeuvonta antaa vinkkejä.

Pitkäaikaisiksi ennustetut pakkaset nostavat kodin energiankulutuksen punaiselle, kun pattereiden termostaateista väännetään tehoa lämmitykseen. Kulutuspiikkiä voi tasata muutamalla niksillä, opastaa Motivan koordinoima valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta.

Erityisesti vanhassa omakotitalossa kannattaa erikseen suojata paikallisilla lisälämmittimillä vesimittaritila ja/tai vesijohdon läpivientipaikka.

Omakotitalossa asuva on parhaiten kukkaronsa ja kulutuksensa vartijana, kerrostalossa lämmityksen osuuden asumiskustannuksista havaitsee vasta viiveellä. Yhtä kaikki lämmitys on suurin yksittäinen asumisen kuluerä, asumismuodosta riippumatta.

– Kovina pakkastalvina kuukauden lämmityslasku saattaa olla moninkertainen syksyyn verrattuna, joten toimeen tarttuminen todellakin kannattaa, asiantuntija Sami Seuna Motivasta kannustaa.

Tulipalopakkaset ovat olleet kohtalokkaita meillä ja maailmalla. Puolassa ainakin 21 ihmistä kuoli pakkaseen viikonlopun aikana, viranomaiset kertoivat maanantaina. Puolassa oli viikonloppuna monin paikoin liki 20 astetta pakkasta. Yhteensä kylmyys on marraskuun alun jälkeen vienyt 39 ihmisen hengen.

Suomessa joulun jälkeen jäätyneet järvet ja merenlahdet ovat houkutelleet liikkujia. Muutama uhkarohkea on menettänyt henkensä heikoilla jäillä. Ennen paukkupakkasten tuloa varoiteltiin, että Suomenlahden jäät ovat vaarallisen heikkoja.

Kovilla pakkasilla asukas voi itse vaikuttaa ratkaisevasti energiankulutukseen.

– Huonelämpötiloja alentamalla säästää aina, ja kovilla pakkasilla lämpötiloja kannattaa laskea varastossa, tuulikaapissa ja rappukäytävässä sekä autotallissa. Vahinkoa ei tapahdu, vaikka lämpötila olisi niissä tuntuvasti tavanomaista matalampi, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta sanoo.

Lämpötilan voi aputiloissa huoletta alentaa 7–12 asteeseen, autotallissa alemmaskin. Mikäli edessä on pitempi lomamatka, siksi ajaksi myös asuinhuoneiden lämpötila kannattaa säätää matalammalle.

– Erityisesti vanhassa omakotitalossa kannattaa erikseen suojata paikallisilla lisälämmittimillä vesimittaritila ja/tai vesijohdon läpivientipaikka. Kylmän johtuminen talon rakenteissa sekä ilmavuodot voivat paikallisesti aiheuttaa jopa jäätymisvaaran, Seuna varoittaa.

Pakkasilla takan tai leivinuunin säännöllisestä lämmityksestä on erityisen paljon etua. Vuositasolla sähkölämmittäjä voi varaavalla tulisijalla parhaimmillaan korvata jopa 30 prosenttia kokonaisenergiankulutuksestaan, mutta kevyempikin tulisija hyödyttää.

– Tehokkainta on, jos tulisijaa ehtii lämmittää pakkasta ennakoiden ja jatkaa puunpolttoa pitkin pakkaskautta. Pitämällä huoneiden väliovet avoinna lämmin ilma pääsee kiertämään tasaisesti asuntoon. Jos on ylilämmityksen riski, päälämmitysjärjestelmää voi säätää alhaisemmalle tasolle, Suur-Uski sanoo.

Ilmalämpöpumpun energiatehokkuudesta riippuu kannattaako laitetta sulkea kovillakaan pakkasilla. Laitekohtaisten erojen vuoksi raja-arvon voi tarkistaa ohjekirjasta tai laitteen myyjältä. Kovalla pakkasella laitetta ei kannata käynnistää, jos se on suljettuna.

Kysy lisää energianeuvojalta

Lisää säästäviä pakkasvinkkejä saa maksuttomasta kuluttajien energianeuvonnasta. Energianeuvojalle voi jättää kysymyksenwww.eneuvonta.fi -verkkopalvelussa tai kysyä vinkkiä soittamalla neuvontapuhelimeen. Energianeuvoja vastaa tiistaisin klo 11-13 ja torstaisin klo 13-15 numerossa 01019 3030, ja puhelu maksaa operaattorin paikallisverkko- tai matkapuhelinmaksun verran.
Energianeuvojan pakkasvinkit kokonaisuudessaan: www.eneuvonta.fi
Ylös