Sähkönkulutus kävi tänään ennätyshuipussa – kireässä pakkasessa putkien jäätymistä varottava

7.1.2016 klo 15:49 Kotimaa Esa Erävalo

Fingridin käytönvalvontamittausten mukaan Suomen sähkönkulutuksen tuntikeskiteho sivusi tänä aamuna kaikkien aikojen ennätystä noin 14 900 megawattia vuodelta 2011. Hetkittäin mentiin jo yli 15 gigawatin.

Suomessa tuotettiin sähköä 10 700 megawatin teholla ja loput 4200 megawattia tuotiin Ruotsista ja Venäjältä. Ruotsista tuotiin 2400 MW ja Venäjältä 1480 MW teholla ja huippukulutustunnilla aamukahdeksasta yhdeksään tänään 7. tammikuuta sähköä tuotiin myös Virosta noin 320 megawatin teholla. Tuontikapasiteetti oli maksimikäytössä.

Lähes kaikki käytettävissä olevat voimalaitokset ovat jo käytössä, mutta 300 megawatin tehoreservikapasiteetti ei ole toistaiseksi käynnistynyt. Mikäli sähkön tukkuhinta nousee voimakkaasti, teollisuus vähentää kulutusta sadoilla megawateilla.

Sähkönkulutuksen arvioidaan nousevan uuteen ennätykseen huomenna perjantai-aamuna, jopa yli 15 gigawatin tuntikeskitehoon.

Sähkönkulutuksen arvioidaan nousevan uuteen ennätykseen huomenna perjantai-aamuna, jopa yli 15 gigawatin tuntikeskitehoon.

Kulutuspiikkiä voi tasata muutamalla niksillä, opastaa Motivan koordinoima valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta. Pakkasilla takan tai leivinuunin säännöllisestä lämmityksestä on erityisen paljon etua. Lämpötilan voi aputiloissa huoletta alentaa 7-12 asteeseen, autotallissa alemmaskin. Ilmalämpöpumppua ei pidä käynnistää, mutta riippuen laitteen tehosta ei pidä aina sulkeakaan. Erityisesti vanhassa talossa kannattaa erikseen suojata paikallisilla lisälämmittimillä vesimittaritila ja/tai vesijohdon läpivientipaikka.

Pakkanen nimittäin aiheuttaa myös vesijohtoputkien jäätymistä, sillä lunta ei vielä ole esimerkiksi pääkaupunkiseudulla nimeksikään eristeenä maassa. Jäätymisvaara ei ole ohi vaikka pakkaset hellittäisivät, muistuttaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY.

Alle kahden metrin syvyydellä olevat tonttijohdot tulisi lämpöeristää. Nyt voi vain kaapia niiden päälle lunta eristeeksi. Jäätymisen estämiseksi voi valuttaa vettä hiljalleen, niin että putkessa on pieni jatkuva virtaus. Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että viemäriputket eivät ole jäätyneet.

HSY:n mukaan ainoa oikea sulatustapa jäätyneille putkille on höyrysulatus ja se kannattaa jättää ammattilaisille lisävahinkojen estämiseksi.

Ylös