Israelin teknologiayritykset kasvavat nopeasti

10.1.2016 klo 13:02 Ulkomaat Esa Erävalo

Israelin teknologiayritykset aikovat kasvaa kansainvälisiksi jäteiksi, kirjoittaa John Reed Financial Times -lehdessä.

Israelilaiset kasvuyritykset olisivat kamppailleet rahoituksen ja kansainvälisen markkinoinnin kanssa. Kun Israelin oma markkina-alue on vain kahdeksan miljoonan ihmisen kokoinen, yrittäjät ovat tähän asti myyneet yrityksensä melko aikaisessa vaiheessa esimerkiksi korkeimmin tarjoavalle amerikkalaiselle yritykselle. Siksi noin puolet Israelin 280 000:sta korkean teknologian työntekijästä on jonkin  kansainvälisten suuryrityksen palveluksessa.

Israelissa teknologiasektorin osuus on John Reedin mukaan kasvanut jo 18 prosenttiin kotimaisesta tuotannosta ja yli kolmasosaan viennistä. Kasvua on aloilla, joilla on kansainvälistä kysyntää: kännykkä- ja nettisovelluksissa sekä tietoturvassa.

Netflixin kaltainen videoita jakava Vonetize on asettanut tavoitteekseen tulla viiden miljardin dollarin arvoiseksi kansainväliseksi yritykseksi.

Israelin asevoimien tiedustelun veteraanien perustuma tietoturvayritys Check Point on jo saanut 14 miljardin dollarin markkina-arvon. Mobileye on kehittänyt järjestelmiä, joilla autot voivat ajaa ilman kuljettajia, ja yhtiö on jo kahdeksan miljardin dollarin arvoinen. CyberArk on tietoturva-alalla kasvanut miljardiluokkaan, samoin nettisivujen tee-se-itse-yritys Wix.com. Uber-taksipalvelun kaltainen Gett, ohjelmistoyritys IronSource ja asiakkaita yritysten nettisivuille ohjaava Taboola saattavat olla kasvamassa samaan kokoluokkaan.

Netflixin kaltainen videoita jakava Vonetize on asettanut tavoitteekseen tulla viiden miljardin dollarin arvoiseksi kansainväliseksi yritykseksi. Se sai 10 ensimmäisen päivän aikana 200 000 asiakasta Brasiliasta ja aikoo levittäytyä kesäkuuhun mennessä koko Etelä-Amerikkaan.

Israelin hallitus on helpottamassa työntekijöiden rekrytointia ulkomailta. Nyt John Reedin mukaan sijoittajat Yhdysvalloista, EU:sta ja Kiinasta ovat kiinnostuneita israelilaisista kasvuyrityksistä, sillä ne ovat suhteessa edullisempia sijoituskohteita kuin amerikkalaiset. Israelissa on syntynyt myös omia vahvoja kasvurahastoja, jotka voivat tukea maailmanvalloitusta.

Ylös