Perinteinen Raamattuvisa toteutetaan viides- ja kuudesluokkalaisille

11.1.2016 klo 08:56 Kotimaa KD Lehti

Viides- ja kuudesluokkalaisille toteutetaan Raamattuvisa, jolla tuetaan keskustelutaitojen oppimista.

Perinteikäs peruskoulun 5.- ja 6.-luokkalaisille suunnattu Raamattuvisa toteutetaan jälleen lukuvuonna 2015–2016. Raamattuvisan teemana on Vieraasta tutuksi. Kampanjalla tuetaan dialogitaitojen oppimista ja moninaisuuden kunnioittamista.

Raamatun tekstejä tarkastellaan eri näkökulmista. Tavoitteena on oppia ymmärtämään sekä Raamatun ajan maailmaa että nykypäivän ilmiöitä.

– Teema on polttavan ajankohtainen ja se oli myös Raamatun ihmisille keskeinen. Keskustelua ja erilaisten ajatusten kunnioittamista tarvitaan sekä katsomusten välillä että niiden sisällä. Tätä korostavat myös uudet syksyllä 2016 käyttöön otettavat opetussuunnitelman perusteet, sanoo projektisihteeri Essi Ikonen.

Raamattuvisan sisällöt on suunniteltu tukemaan opetussuunnitelman mukaisia 5.-6. luokan uskonnon oppimistavoitteita. Sisällöt ja työtavat tukevat myös kulttuurintuntemusta, tieto- ja viestintäteknologista osaamista ja työelämätaitojen oppimista.

– Raamatun tekstejä tarkastellaan eri näkökulmista. Tavoitteena on oppia ymmärtämään sekä Raamatun ajan maailmaa että nykypäivän ilmiöitä. Raamattuvisaan ei sisälly uskonnonharjoittamisen elementtejä ja osallistuminen on oppilaille vapaaehtoista, Essi Ikonen kertoo.

Perinteiset virsi- ja Raamattuvisat ovat saaneet arvostelua viime vuosina, sillä kritisoijat ovat nähneet niiden sisältävän tunnustuksellista aineistoa. Monikulttuurisessa Suomessa läheskään kaikki eivät osallistu uskonnonopetukseen.

Raamattuvisan suojelijoina toimivat arkkipiispa Kari Mäkinen, ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sekä katolisen kirkon piispa Teemu Sippo. Heidän ajatuksiinsa katsomusdialogista voi tutustua Raamattuvisan verkkosivuilla sekä Facebook-sivuilla.

Raamattuvisa järjestetään keväällä 2016 kolmessa vaiheessa. Visan ensimmäinen vaihe järjestetään kouluissa 2. helmikuuta, ja aluekilpailut pidetään kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen 5. huhtikuuta.

Raamattuvisa huipentuu valtakunnalliseen finaaliin Helsingissä Kallion kirkossa 23. huhtikuuta.

Raamattuvisan järjestää Agricola yhdessä Opetushallituksen ja Kirkkohallituksen kanssa. Seurakuntaopiston sisällä toimivan Agricolan tehtävänä on muun muassa uskonnon opettajien täydennyskoulutus ja uskonnonopetuksen kehittäminen.

 

 

Ylös