– En kuvittele olevani täydellinen vanhempi

16.1.2016 klo 11:24 Politiikka Kristiina Kunnas

Miten pärjätä arjessa viiden lapsen äitinä miehen ollessa töissä ulkomailla? Toiminnanjohtaja Hanna-Kaisa Simojoki vastaa.

Tohtorikoulutettava, sivutoiminen yrittäjä ja suurperheen äiti Hanna-Kaisa Simojoki on Kristillisdemokraattien naisjärjestön KD Naisten tuore toiminnanjohtaja.

Tyttömäisellä, alle nelikymppisellä, nuoren näköisellä naisella on erityinen perhetilanne. Lapsia on viisi, uhmaikäisestä murkkuikäiseen – ja mies töissä ulkomailla.

– Viime vuosien aikana olemme myös rakentaneet  omakotitalon. Mieheni vaihtoi työpaikkaa ja on viikot ulkomailla töissä. Nämä asiat leimaavat meidän perheen arkea.

Tohtorinväitöskirja yhteiskuntapolitiikan alalta nyt hetken syrjässä.  Kehitysmaatutkimukseen kuuluva väitös käsittelee mikroluottoja.

Miten yksi nainen ollenkaan pystyy klaaraamaan tällaisen arjen?

–      Täytyy sanoa, että välillä arki on kyllä aika rankkaa. Yksin lapsista huolehtiminen on raskasta. Siinä olisi kahdellekin työtä niin paljon kuin vain ehtii tehdä.

Kiitollisena olen lasten hyvistä kouluista ja päiväkodeista, sekä yksityisistä että kaupungin. Ne ovat olleet hyvin toimivia palveluja.

–      Kun on ainoana vanhempana kotona, joutuu ottamaan yksin vastaan kaikki lasten kysymykset, haasteet ja kiukutkin.

Hanna-Kaisa Simojoen lapset ovat 14-, 12-, 10-, 6- ja 3-vuotiaat.

–      Kun on vielä kovin eri-ikäiset lapset, niin myös haasteet ovat kovin erilaiset.

Hanna-Kaisalle oli selvää jo naimisiin mentäessä, että pari joutuisi elämään välillä erillään.

–      Kyllä tiesin hänen mukaansa lähtiessäni, mitä tulisi.

Aviomies oli merillä töissä. Kahdenkymmenen vuoden ajan hän vietti merikapteenina aina 10–12 viikon jaksot isoilla merillä ja tuli sen jälkeen kotiin.

Nyt mies on maatöissä, mutta Tukholmassa.

–      Hän on lähes joka viikko kotona, mutta aika lyhyen ajan.

Oppivuodet ovat olleet kovat.

–      En ainakaan kuvittele olevani täydellinen vanhempi. Mutta tämä tilanne, kun on ollut pakko selviytyä, on kyllä tuonut itseluottamusta. Tärkeimmät asiat hoidetaan.

Hanna-Kaisa Simojoki  on joutunut selviämään melko lailla ilman palveluja, jota hän yksin lasten arjesta vastaavana olisi voinut välillä kaivata.

– Aika heikosti on palveluja. Yksityiseltä on ollut kodinhoitoapua ja lastenhoitoapua, mutta kaupungilta hyvin vähän on saanut. Kiitollinen olen lasten hyvistä kouluista ja päiväkodeista, sekä yksityisistä että kaupungin. Ne ovat olleet hyvin toimivia palveluja.

Häntä ilahduttaa Ruotsin malli vanhempainvapaiden järjestämisessä.

– Ruotsin malli on meitä joustavampi, sillä siellä vanhempainvapaa on vähän pidempi. Vanhemmat voivat sen joustavasti jakaa ja tehdä halutessaan osa-aikatyötä vanhempainvapaan aikana.

Kuuntele KD Naisten toiminnanjohtajan Hanna-Kaisa Simojoen haastattelu KD-Kompassissa, Radio Dei, la 16. tammikuuta klo 12. Kristiina Kunnas haastattelee.
Ylös