Tehy: Pakkolait eivät ratkaise talousongelmia

16.1.2016 klo 09:26 Politiikka KD Lehti

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn jäsenet ovat erittäin tuohtuneita hallituksen pakkolakiesityksestä, joka toteutuessaan leikkaisi jopa 10 % koulutetun hoitohenkilökunnan palkoista.

Tehyläiset karsastavat etenkin lomaoikeuksiin kajoamista, koska ne ovat aikanaan neuvottelukierroksilla korvanneet osittain palkankorotuksia.

Pakkolait ovat johtamassa kaoottiseen työmarkkinasyksyyn

Lomia tarvitaan myös palautumiseen sosiaali- ja terveysalan raskaasta työstä ja tukemaan henkilöstön jaksamista työuran loppuun.

Tehyn hallitus ei hyväksy pakkolakiesityksiä, jotka toteutuessaan heikentäisivät palkkojen ja ostovoiman lisäksi alan vetovoimaisuutta ja kohtelisivat erittäin epäoikeudenmukaisesti naisvaltaista alaa.

– Asiantuntija toisensa jälkeen on lisäksi tyrmännyt pakkolakien taloudelliset hyödyt. Myös lakiesitysten perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisuutta on epäilty, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo.

Hän uskoo, että pakkolait ovat johtamassa kaoottiseen työmarkkinasyksyyn.

– Pattitilanne on pystyttävä purkamaan neuvotteluteitse. Se edellyttää eri osapuolilta jonkinlaista vastaantuloa ja hallitukselta viisautta vetäytyä pakkolakien eteenpäin viemisestä.

– Suomi ei tule pärjäämään riitelemällä ja vastakkainasettelulla, Vesivalo sanoo.

Tehy muistuttaa myös, että maan hallituksen pitää nyt keskittyä viemään sote-uudistus maaliin alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti. Sote-uudistus ei saisi vaarantua pakkolakien takia tai monimutkaisen aluehallintouudistuksen koukeroissa.

Ylös