Essayah: Oma työehtosopimus nuorille ja maahanmuuttajille

20.1.2016 klo 10:44 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esittää oppisopimuskoulutuksen ajan palkoille omaa työehtosopimusta eli ”kisälli-tessiä”.

Essayah’n mielestä ”kisälli-tessi” olisi hyödyllinen niin nuorille kuin maahanmuuttajillekin. Ratkaisu voisi myös vauhdittaa yhteiskuntasopimusneuvotteluihin palaamista.

Opintojen lopussa opiskelija on jo ammattilainen ja ansaitsee täyden palkan.

– Hallituspuolueista esitettyä ”etninen palkka-ale” ei ole kannatettava ja se polkisi työsopimuksia, mutta uskon, että työntekijä- ja työnantajaliitot voisivat sopia tällaisesta mahdollisuudesta oppisopimuskoulutuksen vauhdittamiseksi. Tästä saatettaisiin päästä jopa ensimmäisenä sopuun työmarkkinaosapuolten kesken, Essayah arvioi.

Hänen mielestään oppisopimuskoulutuksen aikainen palkka pitäisi sitoa osaamisen karttumiseen. Palkan porrastaminen opinnoissa edistymiseen mahdollistuisi omalla ”kisälli-tessillä”, joka voisi olla opintojen alussa esimerkiksi 40 prosenttia vähemmän kuin työehtosopimus edellyttää.

Opintojen lopussa opiskelija on jo ammattilainen ja ansaitsee täyden palkan.

Myös maahanmuuttajat hyötyisivät kisälli-tessistä. Työelämälähtöinen oppisopimuskoulutus tarjoaisi kielikoulutusta, opettaisi ammattisanastoa ja olisi nopea väylä työmarkkinoille esimerkiksi kiinteistöhuollon, rakentamisen ja siivouksen aloilla, joissa on alueellisesti työvoimapulaa.

Essayah kertoi näkemyksistään vieraillessaan Lahden DuuniExpossa.

Ylös