Essayah torjuu komission esityksen siirtää pakolaisvirtaa pohjoiseen

20.1.2016 klo 12:51 Uutiset Esa Erävalo

Virkamieslähteiden mukaan Euroopan komissio aikoo maaliskuussa esittää luopumista Dublin-säännöksiin kuuluvasta periaatteesta, jonka mukaan turvapaikkaa tulee hakea ensimmäisestä EU-maasta, johon turvapaikanhakija saapuu. Asiasta kertoi Financial Times tänään.

turvapaikanhakijatperKaaviossa turvapaikanhakijoiden määrä tuhatta asukasta kohden lokakuusta 2014 lokakuuhun 2015. Lähde Eurostat.

Käytännössä sääntö ei ole toiminut viime vuoden mittaan. Saksa ilmoitti aluksi syksyllä, kun pakolaisvirta kiihtyi, ettei se noudata sääntöä, mutta on sen jälkeen reivannut linjaansa. Palautukset Kreikkaan eivät ole toimineet vuoden 2011 jälkeen, jolloin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti, ettei maan turvapaikkajärjestelmä täytä vaatimuksia. Palautukset muihinkin EU:n jäsenmaihin ovat olleet enemmän poikkeuksia kuin säännönmukaisia.

Komission kaavailema saapumismaasäännön purkaminen kasvattaisi turvapaikanhakijoiden virtaa pohjoisiin jäsenmaihin

Komission kaavailema saapumismaasäännön purkaminen kasvattaisi turvapaikanhakijoiden virtaa pohjoisiin jäsenmaihin. Se edellyttäisi myös järjestelmää, jolla turvapaikanhakijoita tasattaisiin jäsenmaiden kesken perustuen joihinkin kriteereihin, kuten bkt ja väestön määrä. Monet jäsenmaat vastustivat jo aiempaa rajoitettua sopimusta 160.000 turvapaikanhakijan uudelleen sijoittamisesta. Viime viikkoon mennessä sopimuksen perusteella oli siirretty vain 322 ihmistä.

– Jo sopimus 160.000 turvapaikanhakijan jakamisesta oli epäonnistunut. Suomen hallitus otti siihen kuitenkin myötäsukaisen kannan sillä ehdolla, että jakaminen tapahtuu vapaaehtoisesti. Dublin-sopimuksesta luopuminen olisi vielä huonompi ratkaisu. Se kiihdyttäisi entisestään turvapaikanhakijoiden virtaa ja olisi myös heidän kannaltaan ongelmallinen, kun he kiertelisivät eri maissa kirjaamattomina ja alttiina hyväksikäytölle, kommentoi Sari Essayah.

– Mikäli päälle vielä tulisi pakollinen turvapaikanhakijoiden jakaminen jäsenvaltioiden kesken, heitä lennätettäisiin ympäri Eurooppaa pelkästään hakemuksen käsittelyä varten.  Suurimmasta osasta hakemuksista annetaan Suomessakin hylkäävä päätös.

Ylös