Ilmalämpöpumppu kestää kireitä pakkasia, mutta ei välttämättä säästä enää sähköä

21.1.2016 klo 10:07 Kotimaa KD Lehti

Kun ulkolämpömittarin elohopea valahtaa isoihin miinuslukemiin, saattaa herätä huoli ilmalämpöpumpun hyytymisestä. Huoli on aiheeton,mutta yli 20 asteen pakkasilla kaikki pumput eivät kuitenkaan säästä sähköä verrattuna sähköpatteriin.

Kovilla pakkasilla ilmalämpöpumppua kannattaa pitää silmällä, jotta se toimisi niin kuin pitääkin.

– Vaikeinta pumpulle on nollakeli, kun ilmassa on paljon kosteutta

Käyttöopas on korvaamaton työkalu, kun pitää arvioida ilmalämpöpumpun toimintakykyä kovilla pakkasilla. Myös pumpun ikä antaa osviittaa siitä, millaisia pakkasasteita se kestää.

Ilmalämpöpumppua voi huoletta käyttää käyttöohjeessa mainittuun pakkasrajaan asti

– Yli kahdeksanvuotias ilmalämpöpumppu toimii karkeasti arvioiden vielä viidentoista asteen pakkasilla, kun taas alle kolmevuotias pumppu kestää jopa kolmenkymmenen asteen pakkasen, Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo.

Mikäli pakkasrajat alkavat paukkua, pumpun voi sammuttaa ja käynnistää uudelleen sitten, kun pakkaset laantuvat. Tosin pumpun pysähtyessä ja jäähtyessä sen öljyt jähmettyvät ja uudelleen käynnistys kuormittaa pumppua.

Kylmällä säällä ilmalämpöpumpun lämmitysteho hiipuu jonkin verran. Se ei silti huonoissakaan olosuhteissa tuhlaa sähköä, mutta hyötysuhde laskee sähköpatterin tasolle. Jos pumpun energiankulutus huolettaa, sen rinnalla kannattaa käyttää muita lämmitystapoja.

Pakkanen ei ole ilmalämpöpumpun suurin riesa, vaan ongelmia voi tulla myös pöllyävästä lumesta, joka tukkii ulkoyksikön ilmankiertoa, sekä kosteasta ilmasta.

– Vaikeinta pumpulle on nollakeli, kun ilmassa on paljon kosteutta. Silloin ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön muodostuu paljon jäätä, joka pitää sulattaa usein, Lindroos muistuttaa.

 

 

Ylös