Suomi maailman 7. innovatiivisin maa

24.1.2016 klo 12:52 Ulkomaat Esa Erävalo

Ideoiden maailmassa Etelä-Korea on kuningas.

Saksa, Ruotsi, Japani, Sveitsi, Singapore ja Suomi ovat järjestyksessä seuraavat Bloombergin innovaatioindeksissä, joka laittoi talouksia järjestykseen käyttäen apunaan eri indikaattoreita, kuten tutkimus- ja kehitysrahoituksen määrä ja korkean teknologian yritysten osuus.

Suomen sijaa laski heikko tuottavuus, heikko arvonnousu tuotteissa ja korkean teknologian yritysten vähäisyys, mutta nosti t&k&i-rahoitus, teknisten ja luonnontieteellisen alojen koulutettujen määrä sekä tutkijoiden ja patenttien määrä. Siis Suomessa ollaan hyviä kehittämään ja keksimään, mutta huonoja yritystoiminnassa tekemään sillä rahaa.

Suomen taakse kahdeksanneksi jäi maailman suurin talous USA. USA:n kanssa maailman suurimman talouden asemasta kisaava Kiina on Bloombergin 50 parhaan maan listauksessa vasta sijalla 21, koska se kehitysmaatasolta noustessaan on edelleen enemmän kopioinut muiden tekniikkaa kuin luonut uutta. Kymmenen innovatiivisimman maan joukossa kuusi on Euroopasta, kolme Aasiasta.

Etelä-Korea oli paras tuotannon arvonnousussa kuten myös teknisten ja luonnontieteen alojen yliopistokoulutettujen määrässä.

Etelä-Korea oli paras tuotannon arvonnousussa kuten myös teknisten ja luonnontieteen alojen yliopistokoulutettujen määrässä. Kun USA:n piilaaksossa työntekijä saa uuden idean, hän saattaa erota ja aloittaa uuden yrityksen tai myydä ideansa riskisijoittajille, Etelä-Koreassa työntekijä menee oman yrityksensä johdon pakeille. Etelä-Korea on Japanin jälkeen toiseksi paras patenttien tuottaja. Yritysuskollisuudesta johtuu myös, ettei työvoima liiku kovin paljoa yritysten ja eri toimialojen välillä, minkä pelätään vähentävän innovatiivista vuorovaikutusta.

Etelä-Korea on halpatyövoiman Kiinan ja teknisesti kehittyneen Japanin välissä pakotettu etsimään kilpailutekijöitä. Sielläkin tunnetaan heikon talouskasvun, nousevan työttömyyden ja kasvavien tuloerojen ongelmat. Kiinan heikko talouskehitys on laskenut Etelä-Korean keskuspankin kasvuennusteita 3,2 prosentin bkt-kasvusta kolmeen prosenttiin. Innovatiivisuus kuitenkin auttaa pysymään pinnalla kansainvälisessä talouskilpailussa.

Ylös