Ikääntyneiden leikkauspotilaiden päihdeongelmat – Moni kuvittelee hallitsevansa alkoholinkäyttönsä

25.1.2016 klo 20:01 Kotimaa KD Lehti

Ikääntyneiden leikkauspotilaiden päihteidenkäytöstä on tullut vakava ongelma.

Eläkeikäisten päihteiden käyttö on muodostunut akuuttia sairaalahoitoa vaikeuttavaksi haitaksi tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, arvioidaan Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Sairaalaan tulee lähes päivittäin kiireellistä hoitoa tarvitsevia päivystyspotilaita, joiden päihtymys estää ja siirtää tarvittavien tuki- ja liikuntaelimiin kohdistuvien toimenpiteiden tekemisen. Kuukaudessa potilaita kertyy kymmenittäin ja vuositasolla satoja.

Alkoholinkäyttöä peitellään läheisiltä. Kaatumistapaturmat ovat kuitenkin hyvä mittari ilmiölle.

Potilaat ovat tyypillisesti eläkeikäisiä, jotka ovat kaatuneet, pudonneet tai muuten loukanneet itsensä päihtyneinä. Ilmiö on tuttu erityisesti arkipäiviltä. Työikäiset sen sijaan juovat ja loukkaavat itsensä tyypillisesti viikonloppuisin.

Ilmiö esiintyy kaikissa sosioekonomisissa ryhmissä. Joukossa on ollut useita erittäin hyvin koulutettuja ja hyvätuloisia potilaita.

–  Moni kuvittelee hallitsevansa oman alkoholinkäyttönsä. Sitä myös peitellään läheisiltä. Kaatumistapaturmat ovat kuitenkin hyvä mittari ilmiölle. Sairaalahoitoa vaativan tapaturman yhteydessä asian vakavuus ja laajuus tulee lopulta ilmi, kertoo osastonylilääkäri Heikki Mäenpää Taysin tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualueelta.

Potilasta ei voi leikata päihtyneenä eikä pitkään jatkunutta yhtäjaksoista juomista lopettaa kertaheitolla. Käytännössä osastolla joudutaan aloittamaan päihdevieroitus ennen kuin potilaan leikkausta voidaan ryhtyä valmistelemaan.

Kiireettömissä leikkauksissa ilmiö ei näy samalla tavalla. Mäenpää uskoo, että erikoissairaanhoitoa arvostetaan Suomessa niin paljon, että kiireettömiin toimenpiteisiin valmistaudutaan kotona myös päihteitä vähentämällä.

Nuorten potilaiden kohdalla vanhemmat osallistuvat usein aktiivisesti hoidon suunnitteluun, kun päihdeongelma tulee sairaalassa esille. Sen sijaan ikääntyneempien kohdalla lapset harvoin osallistuvat yhteiseen keskusteluun.

– Raportoimme päihdeongelmasta jatkohoitoon esimerkiksi terveyskeskukseen, mutta tehokkainta olisi ottaa asia reippaasti perhepiirissä esille, Mäenpää kehottaa.

Ylös