Clinton ja Sanders tasaisia Iowan esivaaleissa

2.2.2016 klo 16:50 Politiikka Esa Erävalo

USA:n mahdollisten presidenttiehdokkaiden kannatus mitattiin ensimmäisen kerran Iowan esivaaleissa.

Demokraattien ehdokkaat Hillary Clinton ja Bernie Sanders  saivat kumpikin noin puolet demokraattien Iowan esivaalien äänistä viime yönä Suomen aikaa. Clinton sai kuitenkin 29 puoluekokousedustajista taakseen ja Sanders 21.

Republikaaneilla nousi esiin kolmen kärki: Ted Cruz (28% äänistä ja 8 puoluekokousedustajaa), Donald Trump (24% ja 7 edustajaa) ja Marco Rubio (23% ja 7 edustajaa). Ben Carson sai 9% äänistä ja kolme puoluekokousedustajaa. Carsonin leiristä huomautettiin Cruzin kampanjatyöntekijöiden johtaneen ihmisiä harhaan väittäen Carsonin luopuvan kilvasta.

Iowassa uudestisyntyneitä tai evankelikaalisia laskettiin olevan äänestämässä noin kaksi kolmesta äänestäjästä ja heidän äänistään kilpailivat varsinkin republikaanien ehdokkaat.

Iowassa uudestisyntyneitä tai evankelikaalisia laskettiin olevan äänestämässä noin kaksi kolmesta äänestäjästä ja heidän äänistään kilpailivat varsinkin republikaanien ehdokkaat. Erityisesti Marco Rubio ja Ted Cruz korostivat kristillisiä arvoja ja Carson on tunnettu kristitty. Rubio menestyi paremmin kuin ennalta odotettiin. Vaaleihin osallistuminen oli normaalia korkeammalla.

Yhdysvaltojen uutistiedotusta ovat viime aikoina hallinneet ensimmäiset presidenttiehdokkaiden esivaalit, jotka pidettiin perinteisesti Iowassa. Suomalaisittain vaalitapa tuntuu kenties oudolta, sillä noin tuhanteen kokouspaikkaan kerääntyivät rekisteröityneet puolueiden kannattajat. Eri ehdokkaiden kannattajat kokoontuivat eri osiin salia. He yrittivät vakuuttaa niitä, jotka istuivat kannastaan epävarmojen alueella.

Seuraavat ovat viikon kuluttua New Hampshiressa, jossa evankelikaalisia kristittyjä on ”vain” parikymmentä prosenttia äänestäjistä, eli uskovaisimmasta osavaltiosta siirrytään yhteen maallistuneimmista. Näin käydään läpi kaikki 50 osavaltiota ja presidenttiehdokas valitaan sitten puoluekokouksessa. Republikaaneilla on sellaisiakin osavaltioita, joissa voittaja saa kaikki sieltä tulevat puoluekokousedustajat taakseen.

 

Ylös