Turvapaikanhakijat joutuneet turvautumaan rikollisjärjestöihin

24.2.2016 klo 13:00 Politiikka Esa Erävalo

Yli miljoona turvapaikanhakijaa tuli viime vuonna EU:n alueelle. Europolin äskettäin julkaiseman tutkimuksen mukaan 90% heistä on matkallaan turvautunut rikollisjärjestöjen apuun kuljetuksissa, majoituksissa tai väärien matkustusasiakirjojen hankinnassa.

Palveluista on veloitettu korkeita hintoja ja bisnes on ollut hyvin kannattavaa, liikevaihdon arvioidaan nousseen 3-6 miljardiin euroon. Monissa tapauksissa takaisinmaksu edellyttää laitonta työtä.

Vuoden 2016 seitsemänä ensimmäisenä viikkona 84.000 turvapaikanhakijaa saapui EU:n alueelle. Merkittävä muutos on siinä, että nyt 55% heistä on naisia ja lapsia. EU:n alueella ja EU:n naapurimaissa on tunnistettu 230 paikkaa, joissa ihmisten maahantuloa edistetään. Tornio mainitaan Europolin raportissa yhtenä tällaisena paikkana.

Europolin mukaan ihmisten salakuljetusbisneksessä toimii kaikkiaan 40.000 ihmistä.

Europolin mukaan ihmisten salakuljetusbisneksessä toimii kaikkiaan 40.000 ihmistä. Rikollisverkostoista 44 prosenttia koostuu vain EU:n ulkopuolisista kansalaisista, 30 prosenttia koostuu yksinomaan EU:n kansalaisista ja 26% on sekaryhmiä. Torniossa toimisi Europolin kaavion mukaan pääosin Ruotsissa asuvia.

Turvapaikanhakijoiden kuljetusjärjestelyissä toimineista epäillyistä 80 prosentilla on ollut yhteyksiä muuhun rikollisuuteen, huumeiden ja ihmisten salakuljetukseen, asiakirjojen väärennöksiin tai omaisuusrikoksiin.

Europol odottaa tänä vuonna isojen rikollisjärjestöjen voimistavan asemiaan, kuljetusreittien monipuolistumista ja asiakirjaväärennösten kasvua.

Ylös