Turun tapaus järkyttää – pitäisikö suljettujen osastojen toiminta tarkistaa?

25.2.2016 klo 13:23 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyy hallitukselta, pitäisi Suomessa tehdä maan kattava tarkistus suljetuilla osastoilla, jotta potilaiden inhimillinen kohtelu varmistettaisiin.

Essayah reagoi järkyttäviin tietoihin Turun kaupunginsairaalan suljetulla osastolla tapahtuneista kaltoinkohteluista.

– Kertomukset tapahtuneesta ovat järkyttävää ja vastenmielistä luettavaa, Essayah sanoo.

Viime viikolla paljastui, että kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian suljetun osaston G1 potilaita on kohdeltu vuosien ajan ihmisarvoa loukkaavasti muun muassa pahoinpitelemällä, ylilääkitsemällä, pakkoeristämällä ja hoitoa laiminlyöden.

Osastolle on muiden osastojen tilanpuutteen vuoksi ohjattu lainvastaisesti myös dementikkoja, joilla ei ole ollut psykiatrisen hoidon tarvetta.

Turun sanomien tietojen mukaan lääkkeitä on osastolla kulunut ylilääkitsemisen ja lääkevarkauksien vuoksi kolminkertaisesti lääkärin lääkemääräyksiin verrattuna.

Vanhuspotilaat on ylilääkitty, jotta yövuorossa olleet hoitajat ovat voineet nukkua 4–6 tunnin yöunet työvuorossaan, mikä on psykiatrisilla osastoilla ehdottomasti kiellettyä. Tiedottomaksi tai toimintakyvyttömiksi lääkittyjä potilaita on käsitelty huomattavan kovakouraisesti kolhimalla, heittelemällä ja tönimällä. Potilaiden kertomuksia kohtelusta ja osoitettuja vammoja ei ole otettu todesta.

– Kertomukset tapahtuneesta ovat järkyttävää ja vastenmielistä luettavaa, Essayah sanoo.

Raskauttavaa on sekin, että väärinkäytöksiin on alettu puuttua vasta tapausten tultua julkisuuteen, vaikka johdon tietoon vinoutunut toimintakulttuuri tuli vuosia aiemmin. Vuonna 2013 tehty selvitys toi esille ongelmat, mutta niihin ei puututtu. Potilaisiin kohdistuneesta väkivallasta ei nostettu syytteitä eikä väärinkäytöksiin syyllistyneitä hoitajia irtisanottu. Kritiikkiä esittäneiden määräaikaisia työsuhteita ei sen sijaan enää jatkettu ja muut kriitikot vaikenivat työpaikan menettämisen pelossa.

Lääkevarkauksista tehty rikosilmoitus jäi myös aikanaan viemättä oikeuteen eikä Valviralle tehty ilmoitusta varkauksiin syyllistyneistä hoitajista. Nyt väärinkäytösten johdosta on viimein aloitettu rikostutkinta ja vyyhti alkaa purkautua.

Turun kaupunki on myöntänyt tietäneensä ongelmista.

– Ihmisoikeudet ja perusoikeudet koskevat jokaista, myös ikääntyneitä ja mielenterveytensä menettäneitä ihmisiä. Ihmisarvoisesta kohtelusta on erityisen tärkeää pitää huolta silloin, kun ihmisen omat mahdollisuudet pitää huolta itsestään ja asioistaan on heikentynyt tai jos hänen vapauttaan on rajoitettu, Essayah muistuttaa.

Ihmisarvoa kunnioittava hoitokulttuuri ei myöskään synny itsestään, vaan se on tietoisesti luotava ja sitä on vaalittava osana hoitohenkilökunnan keskeistä ammattitaitoa.

– Runsaillakaan resursseilla ei korvata hoitokulttuuriin syntynyttä arvovajetta. Turussa ilmitulleet väärinkäytökset herättävät vakavan huolen siitä, onko vastaava toiminta arkipäivää myös muilla suljetuilla osastoilla, Essayah pohtii.

Hänen mielestään hallituksen pitäisi selvittää, onko suljettujen osastojen valvonta tällä hetkellä riittävällä tasolla vai olisiko aiheellista suorittaa erityinen maan kattava tarkastus ihmisarvoa kunnioittavien hoitokäytäntöjen varmistamiseksi suljetuilla osastoilla.

Ylös