”Vanhustenhoito kaipaa arvojen ja asenteiden muutosta”

27.2.2016 klo 08:02 Politiikka Samuli Rissanen

Ikä on vain rivi numeroita, jos toimintakykyä ja elämäniloa riittää ja asenteet vanhuksia kohtaan säilyvät kunnioittavina. Kristillisdemokraattinen kansanedustaja Sari Tanus emännöi seniori-iltaa, joka sisältää kattavan tietopaketin ikäihmisten kehon ja mielen hyvinvoinnista, toimeentulosta ja vaikutusmahdollisuuksista.

Vanhustenhoidon tila nousi jälleen keskusteluun tällä viikolla, kun julkisuuteen vuoti Turun Kupittaan sairaalassa tapahtuneet potilaiden kaltoinkohtelut. Hoitajia edustavat ammattiliitot ovat puolestaan pitkään muistuttaneet hoitajien ylikuormituksesta ja siitä, ettei aika tahdo riittää potilaiden kohtaamiseen sen enempää koti- kuin laitoshoidossakaan.

Masennus on ikäihmisillä yleistä, jopa kolmannes kärsii siitä jossain vaiheessa. Suurin osa mielialalääkkeistäkin määrätään yli 65-vuotiaille.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus peräänkuuluttaa arvojen ja asenteiden muutosta vanhustenhoitoon. Lisää resurssejakin tarvitaan.

– Nyt on kyse joukosta, joka on rakentanut omalla työllään hyvinvointiyhteiskunnan ja ovat ansainneet moneen kertaan työllään hyvän ja turvallisen hoidon, hän muistuttaa.

Ennen kaikkea pitäisi ymmärtää vanhenevan väestön merkitys elämänkokemuksen ja perinteiden siirtäjinä.

Tanuksen mukaan ikääntyvää väestöä pitäisi katsoa paitsi henkisenä rikkautena, myös voimavarana. Moni on vanhanakin yhä toimintakykyinen.

– Otetaan esimerkiksi ne lukuisat omaishoitajat, yleensä iäkkäät naiset, jotka hoitavat puolisoitaan. Tai ne, jotka osallistuvat lastenlapsiensa hoitoon. He tekevät ja ovat tehneet yhteiskunnalle merkittävän palveluksen, Tanus muistuttaa.

Muutosta tarvittaisiin hänen mukaansa koko hoitoprosessiin, jota pitäisi saada potilaskeskeiseksi.

– Sote-uudistus on tärkeä osa muutoksessa, jossa pitäisi pohtia mitä hoitokeinoja ja välineitä käytetään ja millaisia hoitopaikkoja asiakkaat jatkossa tarvitsevat.

Ensi viikolla Tanus emännöi eduskunnan kansalaisinfossa pidettävää Kristillisdemokraattien seniori-iltaa.

Seniori-illassa on haluttu tarttua kaikkiin keskeisiin ikääntyvän väestön kipukohtiin.

Ikääntyminen tuo mukanaan paitsi fyysisen rappeutumisen, myös usein mielenterveyden ongelmia. Masennus on ikäihmisillä yleistä, jopa kolmannes kärsii siitä jossain vaiheessa. Suurin osa mielialalääkkeistäkin määrätään yli 65-vuotiaille.

Vanhenevan väestön toimeentulo on usein kireää, sillä hoito, lääkkeet ja tarvittavat palvelut maksavat, mutta tulot eivät ole työssäkäyvien tasolla. Monella ikäihmisellä on pienet eläkkeet.

Hallitus on leikannut senioreiden ostovoimaa muun muassa pienentämällä lääke- ja matkakorvauksia.

Kansalaisinfossa tarjolla onkin kattava tietopaketti, jossa käydään läpi sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri Aira Korhosen johdolla ikäihmisten terveyttä ja sairaanhoitoa. Mielen hyvinvointia avaa psykoterapeutti Marja Saarenheimo ja Suomen senioriliikkeen Heikki Ranki paneutuu vanhusten toimeentuloon liittyviin kysymyksiin.

Porin vanhusneuvoston Irma Roininen puolestaan kertoo ikäihmisten vaikutusmahdollisuuksista.

Kaikkien alustusten jälkeen on varattu runsaasti aikaa yleisön kysymyksille ja keskustelulle.

Tanus kertoo, että tavoitteena on järjestää jatkossa toinenkin kansalaisinfo-ilta vanhusten hyvinvointiin liittyvistä kysymyksistä ja pitää senioriteemaa muutenkin esillä.

KD:n eduskuntaryhmän seniori-ilta järjestetään eduskunnan kansalaisinfossa ti 1.3. klo 17-19. Tule mukaan keskustelemaan!

 

Ylös