Sisäilma voi sairastuttaa vakavasti – otetaanko vakavasti?

9.3.2016 klo 10:59 Politiikka Samuli Rissanen

Sisäilmasta sairastunut sosiaaliohjaaja Elina Seitz arvioi, että Suomessa muhii home- ja kosteuspommi rakennuksissa. Julkisissa rakennuksissa ongelma on valitettavan yleinen. Sen sijaan päätöksenteossa ei oteta vakavasti sitä tosiseikkaa, että sisäilmasta voi sairastua.

Salon KD:n varavaltuutettu, sosiaaliohjaaja Elina Seitz on itse sairastunut sisäilmasta.

– Rakennuksissa voi muhia homeita, kosteusbakteereja, mikrobeja, VOC- yhdisteitä, melkoisia kemikaalicocktaileja.

Seitzin mukaan julkisissa rakennuksissa ongelma on valitettavan yleinen, mutta sitä ei oteta riittävän vakavasti.

– Rakennuksissa voi muhia homeita, kosteusbakteereja, mikrobeja, VOC- yhdisteitä, melkoisia kemikaalicocktaileja. Nämä asiat tiedetään, mutta oireilijat ja sairastuneet voidaan kuitata liian herkiksi ja  todeta, että oireet ovat korvien välissä. Stressillä ja kuormituksella perustellaan monta oiretta, Seitz kertoo.

– Mutta pulassa ihminen on silloin, kun sattuu sairastumaan niin, että menettää terveytensä ja työkykynsä. Silloin jää todella yksin. Voi olla että tervettä työtilaa tai korvaavia työtehtäviä on vaikea löytää. Oireileva lapsi voi joutua vaihtamaan päiväkotia, kouluikäinen koulua. Terveiden rakennusten löytäminen ei ole helppoa, hän muistuttaa.

Moni tilojen käyttäjä kärsii muun muassa ärsytysoireista, äänen käheydestä, jatkuvista poskiontelotulehduksista, voimakkaasta väsymyksestä, iho-oireista ja niin edelleen.

– Osa kestää altistusta pidempään, osalla voi olla altistusta jo pitkältä ajalta ja elimistö reagoi herkemmin sisäilman epäpuhtauksiin. Oman osansa huonoksi koettuun sisäilmaan tuovat kuntien säästöt, kun ilmastoinnit suljetaan illoiksi, öiksi, viikonlopuiksi ja loma-ajoiksi.

Seitzin mukaan riippuu kunnasta, miten ongelmiin suhtaudutaan.

– Otetaanko ne tosissaan, ryhdytäänkö riittäviin tutkimuksiin ja korjaustoimiin, tai laittamaan tiloja tarvittaessa käyttökieltoon? Suojellaanko rakennuksia ja kunnan taloutta vai kuntalaisia? Onko budjetteihin varattu riittävästi rahaa rakennusten kunnossapitoon ja korjauksiin vai eletäänkö säästöliekillä, hän listaa.

 

Ylös