KD ei hyväksy leikkauksia opintotukeen-on mukana välikysymyksessä omalla mallillaan

10.3.2016 klo 15:50 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on mukana opposition välikysymyksessä opintotuesta ja koulutuksesta, mutta tuo oman vaihtoehtonsa.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on päättänyt lähteä mukaan opposition välikysymykseen opintotuesta ja koulutuksesta. Jo aiemmin RKP, Vihreät, SDP ja Vasemmistoliitto ilmoittivat jättävänsä välikysymyksen hallituksen kaavailemista korkeakoulu- ja opintotukileikkauksista.

– Leikkaustoimet eivät muutu uudistuksiksi sillä, että niitä kutsutaan reformeiksi.

Kristillisdemokraatit on huolissaan siitä, että hallituksen politiikkaa näyttävät ohjaavan säästöt, ei rakenteelliset uudistukset.

– Näillä toimilla toivon ja tulevaisuuden näköalat uhkaavat hukkua, ryhmän tiedotteessa todetaan.

Uuteen nousuun ja vientimarkkinoiden elpymiseen tarvittaisiin uusia innovaatioita, mutta niitä ei synny ilman tutkimuksen resursseja. KD-ryhmä muistuttaa, että edellisestä isosta lamasta selvittiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostusten avulla.

Leikkausten sijasta pitäisi ryhmän mielestä keskittyä rakenneuudistuksiin ja opiskeluaikojen lyhentämiseen opintopolkuja tehostamalla. Koulutuksen tasoa on myös parannettava.

– Leikkaustoimet eivät muutu uudistuksiksi sillä, että niitä kutsutaan reformeiksi.

KD kritisoi jo viime syksynä koulutukseen sekä tutkimus- ja kehitystoimintaan kohdistettuja rajuja säästöjä. Kristillisdemokraattienen eduskuntaryhmä esitti säästöjen perumista omassa vaihtoehtobudjetissaan.

Nytkään KD ei hyväksy kaavailtuja leikkauksia opintotukeen. Ryhmä aikoo esittää oman vaihtoehtoisen opintotukimallinsa.

KD:n mallissa tukileikkausten sijaan opintotuen saaminen sidottaisiin vahvemmin suoritettujen opintopisteiden määrään.

Kristillisdemokraattien mielestä myös opintotuen tulorajoista voitaisiin luopua, ainakin perheellisten opiskelijoiden kohdalla.

 

Ylös