Traktorimarssi toi näkyviin maanviljelijöiden ahdingon

11.3.2016 klo 18:22 Kotimaa Esa Erävalo

Traktorimarssi päätyi tänään Senaatintorille, jossa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan oli jopa 3 000 viljelijää ja 600 traktoria.

Joukossa oli mukana traktorillaan Valkealasta 150 kilometriä ajanut ja aamuyöllä matkaan lähtenyt maanviljelijä Mikko Mattila.

– Marssi on ollut myönteinen kokemus. Monet autoilijat näyttivät rohkaisevia peukkuja ja oli tienvarrella joku sellaisenkin kyltin kanssa, että olemme viljelijöiden puolella. Onhan tilanne vaikea kaikilla, mutta eiköhän tästä jotain hyvää seuraa, ainakin se herättää keskustelua.

Mattila yhtyy arvioon maanviljelijöiden ahdingosta.

– Maitotilalla tilanne on selkeästi pahentunut Venäjän pakotteiden jälkeen. Tukien maksatukset viivästyivät jo viime syksynä ja Maaseutuvirasto syytti tietojärjestelmän häiriöitä. Viljan, maidon ja lihan tuottajahinnat ovat laskeneet.

Esimerkiksi lihan hinta laski sen jälkeen, kun kaupat ilmoittivat halpuutuksistaan ja ainakin viljelijät näkivät tässä selkeän yhteyden.

– Suomalainen vilja on laadukkaampaa ja puhtaampaa kuin muualla Euroopassa, mutta hinta on monta kymppiä jäljessä, Mattila ihmettelee.

– Suomalainen vilja on laadukkaampaa ja puhtaampaa kuin muualla Euroopassa, mutta hinta on monta kymppiä jäljessä, Mattila ihmettelee.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Peter Östman tapasi mieltään osoittaneita viljelijöitä tänään Senaatintorilla.

– Ilman hallituksen päättäväisiä ja pikaisia toimia suomalainen maanviljely tulee näkemään konkurssiaallon ja suomalaisen ruokatuotannon alasajon, Östman toteaa.

Hän on vaatinut yhdessä puolueen puheenjohtajan Sari Essayah’n kanssa, että hallitus ryhtyy erityistoimiin, joilla pelastetaan maatalousyrittäjien edellytykset jatkaa toimintaansa siltä osin kuin se johtuu tukien maksatusten kohtuuttomasta viivästymisestä.

– Tarpeen vaatiessa valtion pitää taata maatalousyrittäjien hätälainat, Östman toistaa kantanaan.

Ylös