Normien purun nimissä lyödään kaikkein heikoimpia

18.3.2016 klo 09:30 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus aikoo leikata 75 vuotta täyttäneiden vammaisten tukia. Eläkkeensaajien Keskusliiton (EKL ry) mielestä hallituksen säästöjen taustalla oleva ajatus siitä, että vamma poistuu 75 vuoden iässä, on täysin käsittämätön ja perusoikeuksien vastainen.

Hallitus asetti ohjelmassaan miljardin euron säästötavoitteen kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi. Se on pyrkinyt luomaan kuvaa, että normienpurkutalkoissa vain vähennetään turhaa sääntelyä.

– Ajatus siitä, että vamma poistuu hallituksemme määrittämässä 75 vuoden iässä, on täysin käsittämätön ja perusoikeuksien vastainen

Eläkkeensaajien Keskusliiton (EKL ry) mielestä totuus on kuitenkin se, että normien purun nimissä viedään nyt eteenpäin kovaa leikkauslistaa.

Hallitus aikoo leikata 75 vuotta täyttäneiden vammaisten, muun muassa sokeiden, liikunta- ja kehitysvammaisten tukia. Kunnille havitellaan hankkeella 61 miljoonan euron säästöjä.

Ikärajaus muuttaisi esimerkiksi henkilökohtaisen avun, kuljetuspalvelut sekä palveluasumisen harkinnanvaraisiksi ja maksullisiksi.

EKL:n mukaan hallitus on tässäkin asiassa jättänyt vaikuttavuusarvioinnit tekemättä.

Suunnitelmat karsia yli 75-vuotiailta vaikeavammaisuudesta johtuvia oikeuksia säästösyistä on järjestön mielestä sekä pöyristyttävä että halveksittava. Säästöt iskevät kaikkein heikoimmassa asemassa olevaan ryhmään, vammaisiin vanhuksiin.

– Ajatus siitä, että vamma poistuu hallituksemme määrittämässä 75 vuoden iässä, on täysin käsittämätön ja perusoikeuksien vastainen, EKL:stä sanotaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on ilmoittanut lähtökohdakseen, että hallituksen linjaukset kuntien kustannusten vähentämisestä toteutetaan siten, että säästöt eivät vaaranna ihmisten yhdenvertaisuutta saada sosiaali- ja terveyspalveluja.

– Tämä ei mielestämme voi kerta kaikkiaan onnistua, EKL:stä arvioidaan.

 

 

Ylös