Löytävätkö työ ja nuori toisensa? – Laurean sosionomiopiskelijat tekivät kyselyn

24.3.2016 klo 17:01 Kotimaa Kristiina Kunnas

Yrittäjät kehottavat jatkamaan sinnikkäästi työnhakua ja ottamaan vastaan mitä työtä tahansa. Moni nuori kokee, ettei töitä ole, eikä niitä löydy.

Viisi sosionomiopiskelijaa otti Otaniemen Laureassa vaikuttamistyön kurssilla aiheekseen nuorisotyöttömyyden.

– Halusimme painottaa erityisesti asennemuutosta, se kun on maksutonta, sekä joustavuutta puolin ja toisin, kertovat kyselyä tehneet Grace Hoffren ja Tea Salminen.

Kyselyn mukaan nuoret kokevat, ettei töitä ole eikä niitä löydy. ”Miten saada työkokemusta, jos ei pääse edes harjoittelemaan”, oli monen kysymys.

Kannustan jokaista nuorta panostamaan omien vahvuuksiensa ja oikean alan löytämiseen.

Yrityksissä puolestaan toivottiin nuorten murtavan käsityksensä inhokkiammateista ja olemaan valmiita ottamaan vastaan mitä työtä tahansa.

–  Yksi kiinnostavimmista asioista tuli ilmi Lassila&Tikanojan rekrytointivastaavan kanssa, Grace Hoffren kertoo.

–  Hänen mukaansa ei ole hyviä työnantajia tai huonoja työntekijöitä – on vain huonoja ”matchejä”. Eihän yksilön oma potentiaali tule esille, jos on yksinkertaisesti väärä ala tai väärä työ.

TREAMER-mobiilisovellus on nimenomaan nuorille suunnattu työnhakukanava. TREAMERin kautta voisi ottaa vastaan myös minitöitä, joita yksityisetkin henkilöt voivat sitä kautta tarjota. Näin nuori pääsisi myös kokeilemaan erilaisia aloja ja työtehtäviä.

– Nostimme esiin myös lukion työharjoittelun. Lukio on yleissivistävä koulutus mutta täytyisikö sen tukea enemmän nuorten valmistautumista? Vastaajat halusivat lisätä työharjoittelua, Salminen ja Hoffren sanovat.

– Ei ole realistista olettaa, että nuori pääsisi heti unelmatyöpaikkaansa. Mutta kaikki työ on arvokasta, Hoffren muistuttaa.

–  Kannustan jokaista nuorta panostamaan omien vahvuuksiensa ja oikean alan löytämiseen. Työnantaja huomaa hakemuksesta kyllä, onko nuori oikeasti kiinnostunut työstä.

– Varsinkin tilanteissa joissa yritys saa satoja hakemuksia, erottuminen joukosta tapahtuu nimenomaan niiden yksilöiden perusteella, keiden palo työhön paistaa hakemuksien läpi, uskoo Grace Hoffren.

Kyselyn tekivät syksyllä 2015 Laurean sosionomiopiskelijat  Anni Arppola, Grace Hoffren, Julia Kraft, Tea Salminen ja
Kaisu Tuovinen

Kyselyn tuloksia

• 19–25 -vuotiaita vastaajia 207
• 49% sitä mieltä, että nuorten pitäisi ottaa vastaan mikä tahansa työ
• 52% ei toivonut apua työnhakuun
• 64% sitä mieltä, että lukiossa pitäisi olla työharjoitteluja
• 72% huolissaan työtilanteesta
• mol.fi ja te-toimisto nuorten eniten käyttämiä kanavia

Syyskuu 2015

• 15–24 –vuotiaista nuorista työvoimaa 295 000, joista työllisiä
242 000 ja työttömiä 53 000 (tilastokeskus.fi)

 

 

Ylös