Katupölykausi on täydessä käynnissä-talven hiekat on poistettava kosteina

29.3.2016 klo 09:22 Kotimaa KD Lehti

Kaduille kertynyt katupöly on paljastunut lumen alta. Nyt on hyvä aika siivota hiekat omalta pihalta ja jalkakäytäviltä.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ilmanlaadun mittausten mukaan katupölykausi on alkanut. Hiukkaspitoisuudet kohoavat ajoittain, kun sää on aurinkoinen ja kadut kuivia.

On tärkeää poistaa hiekat kosteina. Lopuksi pinnat voi ruiskuttaa puhtaaksi vedellä. Siivoukseen ei saa käyttää lehtipuhaltimia, sillä ne nostavat pölyn voimakkaasti ilmaan.

Hiekoitussepelin ja hiekan voi poistaa kaduilta ja pihoilta ilman turhaa pölyämistä. On tärkeää poistaa hiekat kosteina. Lopuksi pinnat voi ruiskuttaa puhtaaksi vedellä. Siivoukseen ei saa käyttää lehtipuhaltimia, sillä ne nostavat pölyn voimakkaasti ilmaan.

– Sateet ja kosteus hillitsevät ilman pölyisyyttä. Pölyäminen voimistuu, kun auringonpaiste kuivattaa tienpinnat, HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Jarkko Niemi sanoo.

Pääkaupunkiseudulla kaupungit ovat jo aloittaneet katujen puhdistamisen. Tienreunoja kostutetaan laimealla suolaliuoksella pölyämisen vähentämiseksi.

HSY pyytää, ettei hiekkaa tai sepeliä laitettaisi kiinteistöjen sekajäteastioihin. Se tekee jäteastiasta erittäin painavan käsivoimin siirrettäväksi ja voi aiheuttaa jäteauton kuljettajalle työturvallisuusriskin.

Sekajäteastiasta hiekka ja sepeli päätyvät Vantaan Energian jätevoimalaan, jossa ne palamattomina aineina eivät hyödytä voimalan sähkön ja kaukolämmön tuotantoa.

Kerää hiekka tai sepeli talteen ja käytä se uudelleen, jos mahdollista. Vie pienet määrät peräkärryllä HSY:n Sortti-asemille.

Vie suuret määrät siirtolavalla Ämmässuon jätteenkäsittelykeskukseen tai muuhun käsittelyyn.

Siirtolavoja tarjoavat useat yksityiset yritykset.

Ylös