Perustulokokeilu on ovella, mutta mikä malli ja keitä se koskee?

31.3.2016 klo 17:12 Politiikka Samuli Rissanen

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä vahvistaa, että hallitus ei ole vielä lyönyt lukkoon perustulokokeiluun otettavaa mallia. KELA:n johdolla ensi vuonna alkavan kokeilun koekaniinejakaan ei ole vielä valittu.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi tänään eduskunnassa vuosiksi 2017-18 kaavaillun perustulokokeilun perään. Eilen aiheesta saatiin esiselvitys, jossa kokeiltavaksi ehdotettiin osittaista perustuloa, joka olisi suuruudeltaan 550-750 euroa ja verovapaata.

Mäntylä kertoi tuntevansa Kristillisdemokraattien mallin taustalla olevan brittiläisen Universal Creditin ja pitävänsä siitä.

Essayah’n mukaan malli on ongelmallinen, koska se ei pura kannustinloukkuja ja johtaisi korkeisiin tasaveroprosentteihin, jotka puolestaan hyydyttäisivät palkansaajien ostovoiman.

Essayah muistutti selvityksessä mukana olleesta KD:n kannustavan perusturva-mallin eduista ja toivoi, että hallitus voisi vielä vertailla eri malleja keskenään. Kristillisdemokraattien malli edellyttäisi kansallista tulorekisteriä, joka on myös ollut hallituksen hankelistalla.

Hallitus aikoo antaa arvionsa kokeiluun valittavasta mallista huhtikuun aikana.

Mäntylä kertoi tuntevansa Kristillisdemokraattien mallin taustalla olevan brittiläisen Universal Creditin ja pitävänsä siitä.

– On hyvä, että nyt perustulosta keskustellaan ja eri kipukohtia nostetaan esiin, hän sanoi.

Mäntylän mukaan perustulomallin valinta on aidosti pohdinnan alla eikä päätöstä siksi ole siitäkään, keitä kokeiluun valikoituisi.

Aihetta selvittänyt työryhmä esitti eilen, että kaksivuotiseen perustulokokeiluun valikoituisi joitakin tuhansia työikäisiä suomalaisia.

Ylös