Kehysriihessä väännetään lisäsäästöistä

5.4.2016 klo 09:10 Politiikka Samuli Rissanen

Tavoiteltuihin julkisen talouden sopeutustoimiin on vaikea päästä, koska inflaatio on painunut lähelle nollaa. Esimerkiksi sosiaalietuuksien indeksijäädytyksistä ei kerrykään arvioituja säästöjä.

Hallitus on tänään koolla kehysriihessä viimeistelemässä lähivuosien talouslinjat. Nyt on määrä sopia budjettivuosien 2017-2021 menokatot. Kehykset sovitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan eikä sovittuja menoraameja voi myöhemmin ylittää.

Kristillisdemokraatit ovat vaatineet kehysriihen alla, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan toteuttaa vanhemmuuden kustannusten tasaaminen eikä leikkaa enää lapsilta eikä perheiltä.

Neuvottelut alkoivat aamuyhdeksältä ja valmista pitäisi olla iltaan mennessä.

Vääntöä käydään muun muassa siitä, kuinka paljon lisäsäästöjä yhä tarvitaan. Kukkaro vuotaa indeksijäädytysten tehottomuuden vuoksi ja siksi, että hallitus on joutunut perumaan useita säästöjä, kuten eläkeläisten asumistuen leikkauksen.

Hallitusohjelman mukaan korvaavat säästöt pitää löytää samalta hallinnonalalta kuin perutut säästöt.

Valmistelussa ollut kasvuun ja työllisyyteen tähtäävä paketti tarvitsee niin ikään lisäeuroja.

Valtion menoille on kuitenkin astettava tiukat raamit. Viime keväänä lukkoon lyödyssä hallitusohjelmassa sovittiin, että velkaantuminen suhteessa bruttokansantuotteeseen taittuu vaalikauden loppuun mennessä. Tarkoitus on, että velaksi eläminen loppuisi viimeistään 2021.

Etukäteistietojen mukaan julkista taloutta vahvistetettaisiin ainakin korottamalla alimpia arvonlisäverokantoja.

Kristillisdemokraatit ovat vaatineet kehysriihen alla, että hallitus pitää kiinni lupauksestaan toteuttaa vanhemmuuden kustannusten tasaaminen eikä leikkaa enää lapsilta eikä perheiltä.

Hallitus on jo lakkauttanut lapsilisien indeksikorotukset, päivähoitomaksuihin on suunnitteilla rajut korotukset ja iltapäiväkerhojen maksut on tuplattu. Perusopetuksen luokkakokoja ja päiväkotien ryhmiä on kasvatettu.

Kristillisdemokraattien kehysriiheen lähettämien toiveiden joukossa on myös yrittäjävähennys, joka pitäisi toteuttaa ensi vuoden alusta lukien.

 

Ylös