Onko hallitus todella valmis taistelemaan veronkiertoa vastaan?

8.4.2016 klo 10:17 Politiikka Samuli Rissanen

Veronkierto tai verovälttely ja veroparatiiseihin hukutetut varat haastavat hallituksen toimiin. Suomessa on tällä hetkellä 15 tarkastajaa, jotka tutkivat veronkiertoa Verohallinnossa, Ruotsissa vastaavissa tehtävissä on 200 tarkastajaa.

Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa harmaan talouden torjunta oli keskeisessä roolissa.

Paineet ovat nyt Sipilän hallituksen harteilla.

Essayah muistutti, että tällä hetkellä Suomessa on 15 henkilöä, jotka tutkivat näitä asioita Verohallinnossa, kun esimerkiksi Ruotsissa on jo yksinomaan 200 henkilöä.

Eduskunnan tuoreen kannanoton mukaan Sipilän hallituksen on annettava selvitys vuoden loppuun mennessä siitä, mihin toimenpiteisiin hallitus on ryhtynyt viranomaisten välisen tiedonvaihdon kehittämiseksi harmaan talouden torjunnassa.

Lisäksi eduskunnan tarkastusvaliokunta selvittää kansainvälistä veronkiertoa.

Tarkastusvaliokunnalla on perustuslain mukaan oikeus saada haltuunsa kaikki viranomaisen hallussa oleva, myös salaiseksi määritelty tieto.

Hallituksen toimia veronkierron ehkäisemiseksi peräänkuulutettiin eduskunnan kyselytunnilla eilen.

– Nyt tarvitaan tekoja. Tarvitaan tekoja veronkierron estämiseen, ja kristillisdemokraatit esitti jo viime vaihtoehtobudjetissaan sitä, että 10 miljoonaa lisättäisiin nimenomaan Verohallintoon, jotta saataisiin lisää niitä verovirkailijoita, jotka tutkivat tätä harmaata taloutta ja myöskin veronkiertoa ja nimenomaan kansainvälisiä verorikoksia, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaati.

Essayah muistutti, että tällä hetkellä Suomessa on 15 henkilöä, jotka tutkivat näitä asioita Verohallinnossa, kun esimerkiksi Ruotsissa on jo yksinomaan 200 henkilöä.

– Onko hallitus nyt valmis ihan oikeasti resursoimaan ja pitämään huolta siitä, että meillä on tarvittavat virkamiehet, jotka pystyvät estämään tätä veronkiertoa?

Pääministeri Juha Sipilä kertoi saaneensa juuri hallituspuolueiden kuittauksen siihen, että parlamentaarinen seurantaryhmä voidaan perustaa.

– Edustaja Essayah ja muut, jotka ovat ehdotuksia täällä tehneet, se on nyt oikea paikka tuoda näitä ehdotuksia, pääministeri lupasi.

 

 

 

Ylös