Keskituloisista lapsiperheistä tuli Sipilän hallituksen silmätikku ja lypsylehmä

21.4.2016 klo 11:23 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen keskituloisille kaavailemat päivähoitomaksujen korotukset saivat aikaan kritiikkiryöpyn eduskunnassa. Korotusten syövät lapsiperheiden ostovoimaa sekä luovat kannustinloukkuja.

Päivähoitomaksujen korotukset osuvat kipeimmin keskituloisiin perheisiin. Pienituloisilla yksinhuoltajilla päivähoitomaksut ovat alenemassa.

– Tällä lyödään yksityiseen talouteen, yksityisen ihmisen ja perheen rahakukkaroon, mutta yhtä lailla myös valtiontalouden isoon haasteeseen.

Kahden keskituloisen vanhemman perheessä (tulot yhteensä 6600 euroa) kahden lapsen hoitomaksu korottuu viidenneksellä.

– Tuntuu, että kaikki nämä leikkaukset ja maksujen korotukset osuvat nimenomaan keskituloisille lapsiperheille, jotka kuitenkin omalla työllään ja veroillaan ovat pitämässä tätä hyvinvointiyhteiskuntaa pystyssä, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah sanoi.

Hänen mukaansa kristillisdemokraatit on yrittänyt ymmärtää monia hallituksen tekemiä rakenteellisia uudistuksia ja leikkauksia, jotka ovat olleet vaikeita, mutta tässä kohtaa ymmärrys loppuu.

Essayah muistutti, että esitys luo uusia kannustinloukkuja. Lisäksi asiakasmaksut nousevat kunnallisessa päivähoidossa sille tasolle, että lapsi kannattaa viedä pikemminkin yksityiseen hoitoon, koska siellä nämä maksutasot tulevat olemaan pienempiä.

– Tällä lyödään yksityiseen talouteen, yksityisen ihmisen ja perheen rahakukkaroon, mutta yhtä lailla myös valtiontalouden isoon haasteeseen. Tämä tuntuu todella, todella kummalliselta esitykseltä.

– Toivoisin, että hallitus tutustuisi kristillisdemokraattien kannustavaan perusturvaan, Essayah evästi.

Opposition kritiikkiryöpyn kohteena oli erityisesti päähallituspuolue keskusta, mutta lähetekeskustelussa ei ollut paikalla ainuttakaan keskustan kansanedustajaa.

Kristillisdemokraattien mielestä päivähoitomaksut on määriteltävä sellaisiksi, että ne eivät syö kohtuuttomasti työnteon kannusteita.

Kansanedustaja Antero Laukkasen mukaan korotukset pahentavat ratkaisevalla tavalla kannustinloukkuja. Hän piti korotuksia hurjina ja ne iskisivät rajuimmin niihin, jotka saavat työstään 2 500—3 000 euroa kuukausipalkkaa.

Kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti kotihoidontuen tason ja perusteiden säilyttämisen tärkeydestä. Sen eteeen Kristillisdemokraatit tekivät hartiavoimin työtä viime hallituskaudella.

– Haluan korostaa sitä, että on tärkeää, että perheillä on mahdollisuus aidosti valinnanvapauteen.  Tutkimustenkin mukaan perheet arvostavat kotihoidon tukea perhepoliittisena tukena ja sitä mahdollisuutta, että pieni lapsi voidaan haluttaessa hoitaa myös kotona, Räsänen sanoi.

Ylös