Alfa-TV-kanavan Mayn keittiö on tosielämää: ”Olen keittiössä onnellisimmillani”

22.4.2016 klo 16:36 Kotimaa Kristiina Kunnas

–  Sydän vaatii sen, että haluaa jakaa ruuan ja kodin ystävien kanssa. Kun saan käyttää luovuuttani, se on täysillä elämistä, sanoo kotiäiti ja TV-persoona May Paavola.

Puoli kymmeneltä torstai-iltaisin hän kutsuu omaan keittiöönsä Alfa-tv:llä. May Paavolan taitavat kädet sekä ihastuttavasti fingelskaa puhuva amerikansuomalainen persoona ovat kanssamme.

Keittiö onkin May Esther Paavolan rakkain paikka.

– Aamuhetki on niin kaunis, etten koskaan väsy siihen.

Kahvimukin vierellä on vihreä itse puristettu terveysmehu sekä paahdettu tattarileivän siivu maksamakkaran ja tuoreen kurkun kera.

Floridan kodin ikkunasta näkyvät vesi, palmut ja auringonnousu. Vaikka maisema on ollut hänen omansa jo neljänkymmenen vuoden ajan, hän ei kyllästy.

Aamuhetken ohella hän ei paljon istumista harrasta. Tv-persoonalla, emännällä ja mummilla on touhu päällä.

Sairaus muutti minua. Jokainen päivä on lahja, eri tavalla kuin aiemmin. Olen äärimmäinen kiitollinen terveydestä.

May sanoo, että perhe on suomalainen, vaikka hän itse sekä molemmat lapset ja tyttärentytär ovat syntyneet Yhdysvalloissa.

–  Olen sekarotuinen, minun on hyvä olla täällä Floridassa ja kesäkodissamme lännellä, Washingtonin osavaltiossa.

–  Vaikka juuret ovat Suomessa, tunnen olevani siellä vierailulla. Rakastan Suomen luontoa ja kesän ihanaa ruokaa, kaipaan ystäviä ja mansikoita. Mutta sopeudun valtavan hyvin joka paikkaan.

Suomalaista sisua tarvittiin, kun hänellä muutama vuosi sitten todettiin yllättäen rintasyöpä. Oli käytävä läpi rankat hoidot.

– Se muutti minua. Jokainen päivä on lahja, eri tavalla kuin aiemmin. Olen äärimmäinen kiitollinen terveydestä, hän sanoo silmät kyynelissä.

– Usko Vapahtajaan on elämäni järkkymätön kallio ja turva. Se tuli vielä todellisemmaksi.

Hän suostui sinuiksi myös sen kanssa, että sairaus ei paranisikaan.

– Kuolema ei ole mukava asia. Silti oli hyvä olo. Edessä on jotain turvallista ja hyvää, mikä ei lopu koskaan.

May on valmis palvelemaan toisia ja jakamaan hyvää. Hän väittää, että sydän on suurempi kuin lahjakkuus.

–  Sydän vaatii sen, että haluaa jakaa ruuan ja kodin ystävien kanssa.

– Kun saan käyttää luovuuttani, se on täysillä elämistä.

Luonto merkitsee valtavasti.

– Suomessa katselen kiviä, sammalta, jäkälää, varpuja, oksia, havuja. Risutkin ovat arvokkaita, hän nauraa.

Floridassa hän käyttää palmun- ja banaaninlehtiä tarjoiluun.

– Jos sinulla ei ole pihaa, hae metsästä muutama oksa. Jos olet yksinäinen, kutsu ystävät kotiin ja tee heidän kanssaan ihana illallinen. Voit tehdä elämästäsi erityistä, May rohkaiseee.

Makumuistoja on jo lapsuudesta. Äiti teki ihanaa maksastroganoffia.

– Haistoin sen korttelin päähän. Siinä oli kermaa ja suolakurkkua.

34 vuotta sitten todettu keliakia teki aluksi elämästä haastavaa. Nyt hänen ohjeistaan voivat iloita muutkin gluteenittoman ruokavalion noudattajat. Keittokirjakin olisi kustannusvalmiina.

Lieneekö kamera koskaan päässyt tallentamaan sitä hetkeä keittiössä, jolloin May on tyytyväisimmillään.

Hän on noussut varhain ja laittanut pataruuan tulelle.

Paistuva kana, sipuli, sienet, oman yrttitarhan timjami täyttävät keittiön ihanilla tuoksuillaan. Pian padassa poreilee kukko viinissä. Kamera loistaa poissaolollaan. Mutta Mayn sydän laulaa.

Alfa-TV: Mayn keittiössä (tavallisin lähetysaika to klo 21.30)
Lisää May Paavolan kuvia ja ruokaohjeita: https://glutenfreebymayesther.wordpress.com

”Kodin merkitys tuli lapsuudenperheeltä” Lue lisää täältä.

 

Ylös